Onsdag vedtok styret i Helse Vest å legge ned fødetilbudet i Nordfjordeid og Lærdal og omgjøre fødetilbudet i Odda til jordmorstyrt fødestue. Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Mandag blir det stormønstring foran Stortinget.

— Vi vil at Stortinget skal stoppe prosessen med kutt i føde- og akuttilbud inntil nasjonal helseplan er behandlet og godkjent i Stortinget, sier koordinator Bente Øien Hauge i Folkebevegelsen for lokalsykehusene.

I Måløy arrangeres landets første digitale demonstrasjon som skal overføres fra torget i fiskeværet via storskjerm til Løvebakken. Andre gjør som sykepleier Sissel Simonsen fra Stord. Pakker protestbannere i kofferten og setter seg på busser eller flyr over fjellet.

- Stortinget må ta styringen

Sykehusforkjempere fra Harstad, Narvik, Mosjøen, Kristiansund, fire Nordfjord-kommuner, Lærdal, Årdal, Odda, Stord, Rjukan og Kongsberg er ventet til Oslo.

Ifølge Selje-ordfører Gunn Helgesen går det fire fulle busser fra Nordfjordregionen. De starter kjøringen natt til mandag klokken 03.30.

Folkebevegelsen har dessuten måtte sette opp ekstra busser fordi nær 60 elever fra Sogn og Årdal videregående skoler ville bli med. I Kristiansund har næringslivet sponset flyseter for demonstrantene.

— Det sier litt om engasjementet, sier Hauge.

I 2003 samlet tusen mennesker seg foran Stortinget til kamp for lokalsykehusene. Hauge håper de blir minst like mange på mandag. Og kravet fra sykehusforkjemperne er klart.

— Stortinget må ta tilbake styringen og bestemme hvordan sykehusstrukturen skal se ut, sier hun.

- Jobbet på spreng

— Ikke alle har mulighet til å ta seg fri fra jobb og reise helt til Oslo. Dette er vår måte å protestere mot nedlegging av akutt og fødetilbud, sier Vidar Furnes fra Måløy.

Ideen om en digital, desentralisert demonstrasjon ble unnfanget onsdag.

— Vi har jobbet på spreng for å få alt klart til gjennomføringen. Det er mange teknologibedrifter her i Måløy som stiller opp for å få det til, sier Furnes.

Blant annet har de kjøpt inn tusen fakler og ved hjelp av videokonferanseutstyr skal demonstrasjonen i Måløy formidles via en 50 kvadratmeters storskjerm i HD-kvalitet i Oslo.

Han frykter redusert tilflytting til regionen som følge av nedleggelse av fødetilbudet i Nordfjordeid.

- Sniknedleggelse

Også på Stord frykter de lokale sykehusforkjemperne for fremtiden til sykehuset. Helse Fonna har i høst vedtatt å fjerne akutt bukkirurgi - det siste i en lang rekke funksjoner som har forsvunnet fra Stord sjukehus de siste åtte årene.

— Rokker de ved akuttkirurgien, rokker de ved fødetilbudet. Da har vi ikke lenger et lokalsykehus. Vi mener det er brudd på Soria Moria erklæringen og en form for sniknedleggelse, sier Sissel Simonsen.