— Hvis vi ikke hadde bygget disse ti operasjonsstuene, ville ikke Haukeland vært i stand til å møte det økte behovet for operasjoner, sier klinikkdirektør Hanne Klausen Kirurgisk serviceklinikk.

Klinikken drifter de fleste operasjonsstuene ved Haukeland universitetssjukehus, blant annet 21 operasjonsstuer i Sentralblokken. Nå bygges ti nye. Det betyr at en øker kapasiteten med nesten 50 prosent.

— Dette er et stort løft for oss, både teknologisk og for kapasiteten til å operere flere, sier Klausen.

Akkurat som på TV

De nye lokalene i sentralblokken er lekre, lyse og med hypermoderne teknologi. BT fikk denne uken en rundtur i lokalene som de siste månedene har gått gjennom store forandringer. For noen måneder siden var det bare betong her. Nå tar operasjonsstuene form. Oppvåkningsrommene har glassdører som er strømsatt. De blir gjennomsiktige ved at du trykker på en bryter. Og personalets pauserom kan skilte med utsikt rett mot Brann stadion.

- Dette er jo som i «Grey's Anatomy»?

— Ja, og vel så det, sier prosjektleder Kristian Brandseth fornøyd.

For to år siden begynte han arbeidet med å strippe lokalene i annen etasje, der det tidligere var laboratorier. Bare betongen sto igjen. Nå er alt bygget opp igjen. Ti operasjonsstuer, 16 oppvåkningsplasser og topp moderne medisinsk utstyr til en samlet prislapp på 360 millioner kroner.

Noe av det medisinske utstyret på operasjonsstuene er så moderne at bare to-tre andre steder i verden kan vise til det samme.

Skal ut samme dag

Seks av operasjonsstuene skal brukes på dagkirurgi. Her vil pasientene kunne skrives ut i løpet av dagen.

OPPVÅKNING: Her skal det bli oppvåkningsrom, forteller klinikkdirektør Hanne Klausen. Nå starter jobben med å få tak i minst 100 personer som skal ansettes på Kirurgisk serviceklinikk, som driver de fleste operasjonsstuene på Haukeland Universitetssykehus.

— Beregninger vi har gjort viser at vi kan øke kapasiteten med 2000 ekstra operasjoner i året bare på dagkirurgi, sier Klausen.

Interiørarkitekter har vært med på å bestemme gulvbelegg og farger. 3500 kvadratmeter skal innredes. Allerede nå har flere av operasjonsstuene fått mye av det moderne operasjonsutstyret på plass.

Veggene er av lakkert rustfritt stål, taket har et spesialdesignet ventilasjonsanlegg med mulighet for ulike temperaturer i rommet og operasjonslyset kan varieres i alle mulige farger.

Det mest kompliserte

— Dette prosjektet er ikke det største i penger, men det er det mest kompliserte vi har bygget noen gang på Haukeland. Å bygge opp ti operasjonsstuer med alle støttefunksjoner gjør vi ikke så ofte, sier Brandseth.

Det er særlig tilbudet innenfor dagkirurgi, hjertekirurgi, ortopedi og kreftkirurgi som skal styrkes.

Nå begynner jobben med å skaffe nok folk til å utføre operasjonene.

— Vi starter et storstilt rekrutteringsprosjekt for å få tak i nok folk. Spesialsykepleiere er mangelvare i hele Nord-Europa, så vi går bredt ut, sier Klausen.

Kirurgisk serviceklinikk trenger konstant flere operasjonssykepleiere, anestesisykepleiere og intensivsykepleiere.

— Jeg regner med at vi trenger rundt 100 nye ansatte for at det skal kunne være full aktivitet i alle nye og gamle operasjonsstuer. Av disse er minst 50 spesialsykepleiere, sier Klausen.

Ansettelsesprosessen er i gang og stillingsannonser legges ut i disse dager.

— Vi planlegger gradvis opptrapping av aktiviteten over et par år, sier Klausen.