ODDLEIV APNESETH (foto)

RUNE SÆVIG (foto)

Hun er stor. Kjempestor. Vi står på Tollbodkaien med knekk i nakken og hoier mot tre marineoffiserer laaangt der oppe. Alle iført karakteristiske, store russiske og ufoliknende marineluer. De smiler og vinker til oss:

— Come on up! Welcome!

Maskoter og skinnstoler

Vi vakler opp leideren langs skutesiden og loses inn til en jovial kaptein Valerij Zorokhov i kapteinslugaren. Han peker på myke, men svært så velbrukte skinnstoler rundt langbordet. Ber oss ta plass.

Den staute, middelaldrende sjømannen er ikke så sterk i engelsk. Men vi forstår såpass at det er en ekte sjøulk vi har foran oss. Før han overtok «Sedov»-roret var Zorokhov blant annet kaptein på det russiske seilskipet «Mir» i syv år.

— «Sedov» er en flott, gammel dame. Da? Som skapt for et langt liv på havet, smiler han stolt.

På veggene i kapteinslugaren henger plaketter og flagg av ymse slag, det obligatoriske trebrettet med alskens tauknuter på, flere maritime fotografier og lange, slanke parafinlyskandelabre. I sofakroken på andre siden av det blankpolerte trebordet sitter to fargerike tøymaskoter og flirer freidig til oss.

— Lykkebringerne våre, forklarer Zorokhov. Enkelt og greit.

Stort, større, størst!

Vi ymter frempå at vi gjerne vil utforske skipet. Og får straks tildelt vår helt egen kadett, iført ufohue og med engelskkunnskapene i orden. 19-årige Maxim Krasnoselsky dukker smilende opp under ufohuen:

— Follow me! Og med spisse «Leningrad Cowboys»-sko vandrer han lett og ledig over gedigne taukveiler, sirlig plasserte langs det blankskurte tredekket.

I turbofart får vi med oss at den 83 år gamle barken er 117,5 meter lang og 14,7 meter bred, har over fire kvadratmeter seil, fire master (den bakerste 58 meter høy og de tre andre 63 meter høye), to sett skipsratt (den store barken blir faktisk kun styrt manuelt og «utendørs»), et sinnrikt skipsklokkesystem, flere magnet- og gyrokompasser, 32 livbåter med plass til 20 i hver, tre ankere (tre tonn hver), et stort draftrom og utrolige mengder tau i alskens tykkelser.

— Når seilene er oppe kan ikke kapteinen se forut. Derfor står det alltid en vakt ved fremre skipsklokke. Ett ring betyr hindring til styrbord, to ring hindring til babord og tre ring hindring rett forut. Det funker helt fint, forklarer Maxim og viser vei ned i skoleskipsmagen.

Kinosal og museum

Vi har følelsen av å gå minst fire etasjer nedover. Langt der nede - under byssen og alle de kompakte sovealkovene - åpner deg seg en stor kinosal, med ti-tolv stolrekker og et stort tv-apparat hengende fra taket.

— Det er kjekt å kunne se en spillefilm i ny og ne, forklarer Maxim og viser vei til neste overraskelse: et museum der historien til polarforsker Gregorij Sedov er brettet ut i tekst, bilder og flere maritime dippedutter. Også pokaler og plaketter som seilskipet har vunnet har fått sin plass her.

Tre måneders tokt

Fra STS «Sedov» forlot St. Petersburg 22. juni har kaptein Valerij Zorokhov, 115 purunge kadetter og et mannskap på 53 ført det gigantiske skoleskipet trygt til Kiel, Warnemünde, Antwerpen, Ålborg, Rostock, Cuxhaven, Orknøyene og Bergen. I morgen går turen videre til Shetland, Bremerhaven og Rostock, før de legger til kai i St. Petersburg igjen 27. september.

— Det har vært en flott opplevelse, og jeg har lært mye. Men jeg gleder meg veldig til å komme hjem igjen. Tre måneder er lang tid borte fra kjæresten, sukker en snauklippet Sovokin Roman (19). Iført Donald Duck-krage ser han lengselsfullt ut over Askøy - mot havet og veien hjem til den utvalgte i Murmansk. Sukk!

DIGER: Hun ruver godt ved kaien, den 83 år gamle barken gamle Sedov. Skuten er 117,5 meter lang og 14,7 meter bred.
<b>VÅTT BESØK: </b>Kadett Maxim Krasnoselsky (19) blir liten sammenliknet med det gedigne dekket og det solide tauverket om bord i verdens største skoleskip «Sedov». Vil du selv ta en nærmere titt, ønsker mannskap og kadetter velkommen om bord i dag mellom klokken 10 og 18.
HJEMLENGSEL: </b>- Det gjør ikke så mye at det regner i Bergen. Vi har uansett ikke råd til å kjøpe noe her, sier (fra venstre) Sorokin Roman, Dmitrij Zhukov, Ivanyngin Mikhail og Danilov Denis - alle 19 år gamle studenter ved Murmansk State Technical University og med seilingspraksis om bord i «Sedov».