I 2009 er det 100 år siden Norge fikk sin aller første undervannsbåt. Dette blir behørig feiret langs kysten i hele landet, og denne helgen er det jubileumsfest og flåtebesøk i Bergen.

I dag kom russiske «Magnitogorsk» sakte, men sikkert seilende inn til Bryggen. Med sine 76 meter er russeren storebror til de norske ubåtene på i underkant av 60 meter.

På dekket sto mannskapet pent oppstilt, før det ble gitt ordrer fra tårnet om å fortøye inntil marinefartøyet «Valkyrien». Ved hjelp av en tolk ble mannskapet på 68 russere deretter ønsket hjertelig velkommen til Bergen av sine ubåtvenner i Norge. Mannskapet skal få omvisning i byen og det blir også et besøk på Sjøfartsmuseet.

– Positivt signal

– Vi feirer at ubåtvåpenet er 100 år og er så heldige å få besøk fra fire ubåtnasjoner. Vi er spesielt glade for at russerne kommer. De var her sist i 2006 og det har skjedd en del i verden siden det, sier kommandørkaptein og formann i jubileumskomiteen, Aslak Heen.

Han synes det er et positivt signal at russerne velger å komme.

– Vi driver ikke politikk, men inviterer våre kolleger, sier Heen.

Også tyskerne beærer jubilanten med en visitt. «U 17» ligger nå i Vågen, til beskuelse for alle turister og bergensere.

– Man ser ikke en sånn så ofte, så jeg ble nysgjerrig, sier cruiseturist Julia Taylor fra England, som knipset et bilde av ubåten.

Åpne norske båter i helgen

Et amerikansk og britisk fartøy er også på besøk for anledningen og ligger på Haakonsvern. I morgen kommer de norske ubåtene KNM Uthaug og KNM Uredd til Bryggen. Lørdag og søndag ettermiddag blir det åpne skip.

Fredag kveld blir ubåtene også scene og kulisser under konserten «Subkultur», som er en del av Oioi-festivalen. Se hele programmet til ubåtfeiringen her.

– Målet er å gjøre ubåtvåpenet mer synlig. En del hemmelighold skal det fremdeles være, men vi vil gjerne vise litt mer av det vi gjør, sier Heen.

Han har selv jobbet om bord på ubåt på 1980-og 90 tallet, og skryter av livet om bord. Men det egner seg ikke for alle.

– Om du har et snev av klaustrofobi, bør du ikke søke deg hit. Man må også like å omgås andre mennesker siden man bor så trangt og tett sammen. I en liten besetning er man helt avhengig av hverandre, og små feil kan få store konsekvenser, sier kommandørkapteinen.

– Gjør liten stat farlig

Til sammen deltar 170 utenlandske gjester og 830 nordmenn på jubileumsfeiringen. Lørdag kveld er de samlet til en stor fest i Arenum.

Norge fikk sin første undervannsbåt i 1909 etter at kaptein Victor Alfred Geelmuyden hadde vært i USA og observert tester av den amerikanske marinen sin nyvinning.

Det norske ubåtvåpen hadde sin storhetstid på 60-og 70 tallet med 15 ubåter, mens vi i dag har seks ubåter.

– Hvilken rolle spiller det norske ubåtvåpenet i dag?

– Geelmuyden sa at ubåter kan gjøre en mindre stat sterk og farlig mot en større nasjon. Det gjelder fremdeles, sier Heen.

MÅLFRID BORDVIK
MÅLFRID BORDVIK