Mandag legger den russiske ubåten «Yaroslav» til kai på Haakonsvern.

– Det er første gang en russisk ubåt besøker Haakonsvern. Vi har årlig mange besøk av overflatefartøyer, og vi besøker russerne, forteller kommandørkaptein Jan Ketil Steine i Sjøforsvaret til NTB. Så vidt han vet er dette første gang en russisk ubåt besøker en norsk marinebase.

Gjenvisitt

Han opplyser at besøket er en gjenvisitt etter at den norske ubåten «Utstein» besøkte den russiske marinebasen Severomorsk i oktober i fjor. Dette var det førte besøket av en norsk ubåt i en russisk marinebase.

I Severomorsk holder den russiske nordflåten til, og her har det vært flere norske besøk med overflatefartøyer. I forrige uke var KNM «Horten» på besøk der.

Møtt med synkeminer

Gjennom den kalde krigen mellom Vesten og Sovjetunionen kom det stadig meldinger om besøk av russiske ubåter i norske fjorder. Folk hadde sett det de mente var et periskop eller andre deler av ubåter.

Flere ganger satte Forsvaret i gang storstilte leteaksjoner etter slike ubåtmeldinger. Den mest omfattende jakten fant sted i Sognefjorden i november 1972. Da deltok en rekke marinefartøyer og fly, og det ble sluppet synkeminer og avfyrt raketter for å tvinge ubåten opp. I ettertid er det antatt at det ikke var noen russisk ubåt i fjorden.

Besøk tidligere?

Norske militære mener likevel at russiske ubåter har vært inne i norske fjorder mange ganger gjennom årene. Men det har aldri lykkes å ta noen på fersk gjerning, slik svenskene gjorde i 1981 da en ubåt grunnstøtte utenfor Karlskrona.

Mandag mottas den russiske ubåten høytidelig på Haakonsvern, og de russiske mannskapene skal få mulighet til å bli kjent med norske kolleger og Bergen. Men hemmeligheten om de russiske ubåtenes operasjoner i vestlandsfjordene under den kalde krigen blir neppe avslørt.