— Alle nysgjerrige er velkommen om bord mellom klokken 10.00 og 18.00 fra torsdag til søndag. Mannskapet har gledet seg til å besøke Bergen, og slår gjerne av en prat. De fleste snakker litt engelsk, forteller en entusiastisk skipsagent, Robert Grygier, til bt.no.

"Sedov" er skoleskip for den russiske marine, og mannskapet om bord er hovedsaklig unge kadetter. Men det er også noen få sivile passasjerer om bord. Den firmastede barken har besøkt Bergen to ganger før, i forbindelse med Cutty Sark, og da strømmet nysgjerrige bergenserne til i tusentall.

"Sedov" ble bygget i Kiel i 1921, og var lenge verdens største seilskip. Det er 117,5 meter langt og den høyeste masten er på 58 meter. Hjemmehavnen har siden 1948 vært Murmansk. Da ble det tyske skipet gitt til Sovjetunionen som krigserstatning og oppkalt etter polarforskeren Gregorij Sedov.

— Skipet kommer fra Cuxhaven i Tyskland og skal mandag gå til Bremerhaven. Det er invitert til Bergen av Havnevesenet og Stiftelsen Statsraad Lehmkuhl. Meningen er at kadettene om bord skal få en etterlengtet frihelg i Bergen. Vi håper å få i gang en fotballkamp eller lignende arrangement for mannskapet, forteller skipsagenten.

Dersom noen har forslag til aktiviteter for mannskapet, er Grygier takknemlig for tips og hjelp. Mailadressen er mail.bergen@scannautic.no