1. juni kommer den russiske fregatten «Admiral Levchenko» til Haakonsvern. Dette blir første gang et russisk fartøy besøker basen.

Den russiske fregatten er av Udaloy-klassen, 163 meter lang, med et mannskap på 300. Det var dette fartøyet som eskorterte fiskebåten «Elektron» inn til Murmansk i fjor høst, etter at Elektron hadde stukket av fra norsk kystvakt med to norske inspektører om bord.

Fregatten er en såkalt destroyer, et krigsskip som er spesialisert på å finne og ødelegge ubåter, ifølge en pressemelding fra Sjøforsvaret.

Besøket i Bergen varer fra 14. til 19. juni, vil det være åpent skip slik at personell fra Haakonsvern kan komme om bord.

Før «Admiral Levchenko » legger til i Bergen skal den ha en øvelse sammen med den norske fregatten KNM Trondheim, der målet er å forbedre samarbeidet mellom norske og russiske fartøyer. Denne øvelsen vil starte 13. juni.

Under besøket blir det også tid til sosial aktivitet. Bergen kommune disponerer fire busser, komplett med sjåfør og guide, slik at de russiske gastene får et innblikk i hva området har å by på.

— Begivenheten er historisk, siden det er første gang et russisk fartøy besøker Haakonsvern, sier orlogskaptein Steinar Willassen, som er skipssjef på KNM Narvik.

RUSSER: Det er et fartøy av denne typen som ankommer Haakonsvern 14. juni. Den har et mannskap på 300 personer.