• Vi har aldri hatt en liknende sak, sier politiet.

BT skrev sist uke om russ som tilsynelatende skjenket sprit til to unge gutter i 10-11-årsalderen i Bergen. En 19-åring som filmet det hele la ut en mobilvideo av hendelsen på Facebook.

Det har nå fått konsekvenser. Hordaland politidistrikt har bestemt seg for å gi tenåringen 4000 kroner i forelegg.

— Det gjelder brudd på straffelovens 390a om hensynsløs atferd, det å krenke en annens fred ved å legge ut en video som gir inntrykk av at barn gis en flaske med alkohol, sier politiadvokat Bernt Dahlsveen.

Både barna og flere russ som var til stede kan identifiseres på videoen.

19-åringen: - Jeg beklager

19-åringen som la ut videoen sier at det hele var en spøk. Han sier også at tanken hele tiden var at media skulle plukke opp saken, slik at de kunne få russeknuten for medieomtale.

— Det ble en dyr spøk, og sånn sett angrer jeg. Jeg beklager til dem som ble berørt, barna og foreldrene deres, sier 19-åringen til BT.

I kommentarfeltet under videoen skriver en annen russ at flasken barna fikk drikke av inneholdt 60-prosents sprit som var blandet med brus.

Flere ga der uttrykk for at videoen var morsom, mens andre reagerte negativt: «Drøyt», «tragisk» og «lite voksent» var blant tilbakemeldingene.

— Var ikke sprit i flasken

19-åringen sier til BT at det ikke var sprit i brusflasken, men at det var meningen at det skulle se ut som om barna fikk alkohol.

— Vi regnet med at det ville komme i media, det var også derfor jeg la videoen ut på Facebook og lot den ligge der i flere dager. Vi forventet et etterspill, men jeg hadde ikke regnet med at politiet skulle involvere seg. Men med måten media fremstilte det på, så skjønner jeg at det ble sett på som mer alvorlig, og det beklager jeg, sier han.

- 4000 kroner i bot legger kanskje en demper på russetiden?

— Neida, vi fortsetter som før, sier han.

Etterforskningen har ikke avklart om det faktisk var sprit i flasken. Det er altså Facebook-publiseringen som har utløst politiets reaksjon.

Foreldre anmeldte saken

— Vi har snakket med han som la ut videoen, og som sier det ikke var alkohol i flasken. Det kan ha vært to flasker, en med brus og en med alkohol. Guttene har gitt to forklaringer om hva de har følt. Vi mener likevel det var grunnlag for å gå videre på grunn av den generelle oppfatningen av omstendighetene, sier etterforskningsleder Arild Smedsvik.

Verken han eller politiadvokat Dahlsveen kan huske lignende saker.

— Det er spesielt siden det ble filmet. Og de som ble skjenket, er veldig unge. Jeg har ikke vært borti en sak i denne kategorien før, sier Smedsvik.

Politiet opprettet sak på eget initiativ, men en av foreldrene anmeldte også forholdet.

— Vi syntes det var veldig spesielt. Ungdomsseksjonen synes ærlig talt ikke det er noe særlig når personer skjenker mindreårige. Det ble lagt ut på nettet også. Det er en kombinasjon vi synes er uheldig, sier Smedsvik.