Den russiske flyprodusenten Tupolev Aviation Design Bureau har fått klarsignal til å gjennomføre flere testflyginger i Norge med en TU-204-300-maskin.

Lander ikke

Fredag formiddag ved 10.30-tiden kommer flyet fra Helsingfors for å bryne seg på Flesland. Testingen vil ta rundt halvannen time. Deretter returnerer flyet til den finske hovedstaden.

Senere i måneden skal Torp ved Sandefjord og Rygge ved Moss testes ut.

— Flyet skal teste navigasjonsutstyret. Maskinen kommer inn mot flyplassen og går nesten helt ned på rullebanen. Så går den opp igjen uten å ha landet, opplyser fungerende lufthavnsjef Grethe Vikane til bt.no.

Denne operasjonen gjentas ti-tolv ganger før flyet returnerer til Helsingfors.

- Hvorfor har russerne valgt Flesland?

— Det har jeg også spurt meg selv om. Jeg har fått opplyst at det er fordi vi har standard prosedyre for presisjonsinnflyging, sier Vikane.

Russiske gjester

Russiske flyprodusenter ser virkelig ut til å ha fått øyne opp for Flesland. Tupolev-fabrikken har ifølge Vikane testet fly der også tidligere.

Og helt i begynnelsen av oktober landet et jetfly av typen Sukhoi Superjet 100–95 . Flytypen er ennå ikke satt i normal drift. Det er på testtur og skulle videre til Keflavik på Island for sidevind testing.

Se video av en TU-204-300-maskin her!