JØRN-ARNE TOMASGARD

OG AUDUN STØLÅS

Alkohol og sex preger årets russeregler for bergensrussen. Men selv mener russen at årets knuteregler er snille.

— Vi har byttet ut de verste som gikk på sex-press og drikking av mye alkohol. For eksempel er regelen om ølkork i luen hvis man drikker en kasse øl i løpet av et døgn, tatt bort, sier russens showsjef Duve Kalgraff.

Presset av politi og fylke

Hun sier at reglene er endret etter påtrykk fra fylkeskommunen og politiet.

— Fylkeskommunen og politiet synes det fortsatt er for mye sex-press og alkohol, mens russen synes det er teit at noen av reglene er borte. Ølkorken var jo den store knuten, mener Kalgraff.

Hun sier at årets russ blir kalt «snill-russen».

Eksempler på de «snille» reglene er at du får barnål i luen hvis du har sex i skogen, og en kvist i luen hvis du har sex i et tre. Har du sex med russepresidenten, så får du en gullfarget champagnekork i snoren.

- Vil være et godt eksempel

— Russen i Bergen blir snillere og snillere for hvert år, og det er som det skal være. Vi ønsker å være et eksempel for de russene som kommer etter oss, sier tre i russestyret på Langhaugen til BT.

Å se på kjønnsorganet til en medruss av samme kjønn i fem minutter, lyder en av knutereglene til årets bergensruss.

— Ka e gøy med det, spør Silje Hjemdal (19), ansvarlig for russens festarrangement på Langhaugen. Hun er meget kritisk til en del av knutereglene.

— Jeg vet om ungdommer som begynte med narkotika i russetiden og som siden er blitt avhengige. I russetiden eksperimenterte de med amfetamin for å prøve å holde seg våken i flere døgn. Det er umulig å holde seg våken i to-tre døgn uten bruk av stoff, sier hun.

— Noen begynte å drikke alkohol i russetiden. Innadvendte personer er nok mest utsatt. Knutereglene gir dem en anledning til å vise seg, sier Silje.

- Årets regler til å leve med

Stian Berge, formann i russestyret på Langhaugen, sier at årets knuteregler stort sett er til å leve med.

— Noen voldsomme og unødvendige ting fra tidligere år er tatt vekk. Samtidig er det jo noen morsomme som å gå baklengs en hel skoledag, og at man diskuterer agurker i en butikk, sier Berge.

— Russetiden er litt oppskrytt. Noen enfoldige sjeler tror at de da skal drikke seg fulle og ha sex hele tiden. Men det er ikke slik det skjer. Vi skal ha det gøy, men vi skal ikke la russefeiringen ødelegge. Dessverre er det noen som skeier helt ut. På Langhaugen legger vi vekt på å ha et godt samarbeid med skolens administrasjon, sier representantene for russestyret.

SNILLE RUSS: Silje Hjemdal, Stian Berge og Maren Zahl Brudvik fra russestyret på Langhaugen videregående skole i Bergen mener at både russen og knutereglene er blitt snillere med årene, og at det er en riktig utvikling.<p/>FOTO: PAUL S. AMUNDSEN