Russen hadde samlet seg under parolen «Stopp kuttingen av russetiden» utenfor Hordaland fylkeskommunes bygg. De rødkledde fryktet at fylkesutvalget skulle detaljstyre feiringen deres.

Fylkesrådmannen hadde nemlig tatt til orde for å nekte elevene å gå i russedresser før 1. mai. Likeledes ble det foreslått forbud mot reklame for salg av russeeffekter på skolenes område. Man ønsket også å innføre skriftlig avtale mellom rektor og russestyre hvor det gjøres klart hvilke rettigheter og plikter russen har. Dette likte russen dårlig.

— Vi er myndige mennesker som er i stand til å fatte egne avgjørelser, mente Per Øyvind Johannessen (18) fra Sandsli videregående skole. Han deltok på møtet hos fylkeskommunen på vegne av bergensrussen.

— De som sitter her inne vet ikke hva de snakker om. Bergensrussen oppfører seg bra i forhold til andre steder i landet. Og når vi har gått 13 år på skole fortjener vi en skikkelig avslutning, mente Johannessen.

Kutter knuter

Fylkesutvalget sluttet seg i hovedsak til fylkesrådmannens forslag. Såkalt «negativ russeatferd» skal reduseres. Politikerne ønsker mindre kommersialisering og en kortere russefeiring.

Men noe forbud mot russedrakter før 1. mai blir det ikke noe av. Det er opptil den enkelte skole å bestemme når elevene skal få kle seg i sine røde drakter.

— Dette er først og fremst et initiativ fra oss om å endre holdninger. Russefeiringen bør endres og begrenses. Samtidig er det en tillitserklæring til russen. Som politikere ønsker vi ikke å detaljstyre feiringen, sier fylkesordfører Gisle Handeland. Dette klinger vakkert i festforkjempernes ører.

— Jeg er kjempefornøyd. Dette er akkurat slik vi vil ha det. Først skulle de ta fra oss en hel måned av feiringen. Nå får vi være med å bestemme selv, sier initiativtaker til gårsdagens demonstrasjon, Sofie Castillo Vik (18).

— Men politikerne mener samtidig at russefeiringen må endres. Hva vil dere gjøre for å vise dere tilliten verdig?

— Vi kommer til å fjerne de verste knutereglene. Det blir slutt på å premiere russ som for eksempel klarer å drikke mye alkohol på kort tid. Vi ser at mye må endres, sier Vik.