— Jeg har ikke opplevd det selv, men det har blitt snakket om blant flere av dem jeg kjenner, sier en av de prostituerte som Bergens Tidende snakket med i C. Sundts gate i går kveld.

Ingen av dem ville stå frem i avisen, men de bekrefter at de opplever russens oppførsel som ubehagelig.

— Ungdommene ruller ned vinduene, skriker «hore» etter kvinnene, spruter med vannpistoler og hiver ting på dem. Dette er lavmål, sier Kirsten E. Hole som er leder ved Kirkens Bymisjons omsorgsbase for kvinner.

Starter kampanje

Årets president for bergensrussen, Sondre Rasch, sier han ikke kjente til brevet fra Utekontakten før i går, men understreker at hovedstyret tar signalene på alvor.

— Det første vi gjorde i går var å kalle inn hovedstyret til møte. Deretter satte vi oss ned sammen med lærerne og politiet, og ble enige om å straks sette i gang en holdningskampanje for å prøve å forbedre forholdene de få dagene som er igjen av feiringen. Forhåpentligvis kan denne kampanjen smitte videre til neste års ledelse også, sier Rasch.

Kampanjen oppfordrer russen til å ta ansvar, unngå sjikanering av enkeltmennesker, rydde opp etter seg, og å ta fatt i problemer med støy og bråk fra russebilene.

— Det disse kvinnene forteller, tar vi kjempealvorlig, og jeg er villig til å be om unnskyldning på vegne av russen, sier presidenten, og legger til:

— De må gjerne angripe dem som kjøper sex, men det er forkastelig å trakassere disse kvinnene på en slik måte.

Ingen tegn til forbedring

Ved siden av julebordsesongen, er russetiden den verste for de prostituerte. Det er ikke snakk om enkelttilfeller, men gjentatte ubehagelige tilrop og pøblete oppførsel fra avgangselever.

— Kvinnene gruer seg til våren. Sjikanen har pågått i flere år nå, sier Hole

Leder for Utekontakten i Bergen, Else Kristin Utne Berg, sendte for noen uker siden brev til bergensrussen - for tredje året på rad - med bønn om å la de prostituerte være i fred. Men tegnene til forbedring har uteblitt, og denne gangen går Utekontakten sammen med Kirkens Bymisjon ut offentlig med sin fortvilelse.

— Vi risikerer at flere synes dette var en god idé, men grunnen til at vi går ut, er at vi håper at russen kan starte et positivt gruppepress innad, sier hun.

SIV DOLMEN