Mandag, på årets første offisielle russedag, skar det seg mellom en lærer og flere elever på Bergens handelsgymnasium.

Læreren fikk nok da flere russ skulle skaffe seg knuter i dusken på luen ved å oppfylle to av årets knuteregler i timen:

  • Sitte under pulten en hel skoletime
  • Reise seg hvert femte minutt og rope «skål!»Den ene eleven, som hadde plassert seg under pulten, hadde dessuten med seg et vanngevær og sprutet på læreren.

Da rant begeret over.

– Skjønner at han ble sur

Læreren skal ha brukket geværet, kastet delene ut av vinduet og sparket i pultene. Flere jenter i klassen skal ha blitt redde og tatt til tårene.

– Hele klassen var preget av det som skjedde. Men jeg kan faktisk skjønne at læreren ble sur, sier russepresident Bethine Elizabeth Heggdal Børresen.

Hun var ikke til stede i klasserommet, men gikk forbi vinduet og hørte at medruss ropte «skål!» der inne.

– Det er vanlig folkeskikk å spørre læreren først om man kan få lov til «å ta en knute» i klasserommet. Dette har russen undertegnet en skriftlig avtale om med skoleledelsen, sier Heggdal Børresen.

– Å skyte vann på medelever eller lærere er dessuten ikke tillatt på skolens område, og jeg tar avstand fra den typen terrorisering.

– Hva synes du om bergensrussens knuteregler i år?

– De er iallfall mye enklere og snillere enn reglene på Østlandet.

– Gedigen fyllefest

– Jeg forstår at man kan bli frustrert, men det er selvsagt uansett ikke ok å reagere så sterkt, sier BHG-rektor Svein Heggheim.

– Kommer det som skjedde til å få konsekvenser for noen av partene?

– Det viktigste for oss er å dempe saken. Vi er enige om at lærer og elever må ha en dialog, sier Heggheim.

Han vil ikke kommentere den konkrete hendelsen, men mener at norsk russefeiring er kommet ut av proporsjoner.

– I de fleste land i Europa er avslutningen på videregående skole en knallhard oppkjøring. I Norge er det en det en gedigen fyllefest, sier Heggheim.

– For høy status BHG-rektoren setter et stort spørsmålstegn ved statusen som feiringen har fått.

– Som skole inngår vi et svært avtalesystem med russen, og gir dermed en slags legitimitet til feiringen. Det virker som det er tverrpolitisk aksept for at russetiden er en del av den videregående opplæringen. Men er det fornuftig bruk av tid og ressurser, spør rektoren.

– Vi har for eksempel måttet fremskynde heldagsprøver på grunn av russetreff i Kongeparken. Det er jo ingen vits i å holde heldagsprøver hvis ingen møter opp, sier Heggheim.

Han mener feiringen må utsettes til eksamenene er unnagjort, og får støtte fra russepresidenten.

– Det er en god idé å gjøre unna eksamenene først. Det er det enkleste for alle parter. Jeg har faktisk meldt meg inn i en facebookgruppe for å utsette feiringen, sier Heggdal Børresen.

– Problematisk

Rektoren synes det er problematisk at fylkeskommunen har engasjert seg i holdningsskapende tiltak blant russen.

– Det er klart at fylket har følt at dette har vært nødvendig. Men jeg reagerer på at man gir russefeiringen status som noe viktig, og formaliserer det på denne måten. Etter hvert blir det problematisk: Hvor går grensene for hva som er akseptabelt og ikke, spør Heggheim.

– Nå er det på tide med en gjennomgang av hva en skole faktisk skal være. Det er nødvendig med en politisk debatt om russefeiringen, sier han.

Bør russefeiringen beholdes? Dempes? Utsettes? Avskaffes? Si din mening her:

Paul S. Amundsen