Det er det klare inntrykk Statens vegvesen har etter å ha tilbudt russefolket råd og gratis kontroller av russebiler, busser og andre større doninger de siste årene.

— Guttene vil nok gjerne, men i den alderen kan det virke som om de tror de er udødelige. Vår erfaring er at mange jenter møter opp på våre arrangementer som forberedelse til russetiden. Spesielt har vi merket dette i Østfold, der vi har utfordret guttene til å stille. Ikke alltid med like stort hell, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Christian Østrem i Statens vegvesen.

Gratis råd og kontroll

Også i år har statens veistasjoner stilt kapasitet til rådighet for gratis råd og kontroller av russedoninger. Fortsatt er det mulig mange steder i landet å bestille kontrolltid på telefon 06650 eller over nettet.

— Vår kontroll kommer i tillegg til ordinær EU-godkjenning, som alle må igjennom. Først og fremst vil vi kontrollere eventuelle ombygginger og tilpasninger, sier Østrem.

Han vil råde russ som er i gang med å klargjøre russekjøretøy å gå inn på nettsiden vegvesen.no/russ. Der ligger mye info om hva som kreves for å få en russebil eller russebuss godkjent.

Ettertraktet oblat

Som en ekstra service til den glade blå og røde horde har veimyndighetene innført en oblatordning for dem som frivillig viser og får kjøretøyet godkjent. En grønn oblat i frontvinduet sørger for at kjøretøyet uten «unødig» stopp kan passere trafikkontroller som er spesielt rettet mot russen. Ikke minst jentene har sans for dette grønne beviset.

Før helgen var Østrem til stede på før-russetreff på Rudskogen i Østfold, der vordende russ med kjøretøyambisjoner kunne nyte statsfinansierte pølser og brus - og motta nyttig informasjon attåt.

— Spesielt jentene er veldig interessert i å få gode råd. Guttene er nok litt mindre ivrige. Det virker som om guttene har overdreven tro på egne ferdigheter. De burde vite bedre - guttene topper ulykkesstatistikkene, påminner kommunikasjonsrådgiveren.

Stor kreativitet

Men han berømmer russen for stor kreativitet. Mange av dem er svært nevenyttige og fantasifulle hva angår innredning og utstyr, spesielt i busser og andre store kjøretøyer. Og dem er det mange av etter hvert – bare i Oslo og nært omland er det i år registrert i overkant av 100 busser.

— Gjengangere er feilmonterte seter, manglende eller feilmonterte sikkerhetsseler og ofte ser vi svært kreative barløsninger som ikke akkurat kan karakteriseres som trafikksikre. Kreativiteten blomstrer også på taket, med fantasifulle trekonstruksjoner for feste av reklameskilt og svære aggregater og høyttaleranlegg. Mye ungdommelig pågangsmot, og det er jo positivt, men det må også være trafikksikkert. Og glem ikke nødutgangene, formaner statens mann med spesiell omsorg for årets russekull.

Og sen påske kommer kjærkomment for etternølerne. Det gir dem noen ekstra dager å mekke på.

Russ i år? Gi oss dine beste trafikiktiips!