— Bussen het ironisk nok "The last trip", sier Knut Greve Rokne (19) fra Fana gymnas.

Han er én av de over 25 russene som var ombord på russebussen da den tok fyr. Han er også medeier i bussen.

— Vi har jobbet med bussen i tre år. Dette var den første turen vi skulle ha. Vi hadde bare brukt bussen noen timer, sier han fortvilt til BT.

VAR OMBORD: - Nå er russetiden over, sier Brede Bleiklie Thomassen (19) i midten. Han var i bussen med fra venstre Tord Aleu Sæterdal Sanyang (19) og Knut Greve Rokne (19). Mor til Knut, Ada Greve Rokne, hev seg i bilen da hun hørte om brannen.
Eirik Brekke

Han forteller at de er 27 gutter fra Fana gymnas som eier bussen, og de har jobbet med den i over tre år.— Vi skulle bare kjøre noen jenter til en innvielsesfest på Travparken. Vi har mistet 2 millioner kroner i kveld. Alt har vi brukt på bussen, sier han.

I veikanten står mange triste russ. Flere klemmer hverandre. Det som skulle bli starten på en etterlengtet russefeiring, ble i stedet en dramatisk kveld.

- Ikke forsikret

Bussen var ikke forsikret, fordi det ifølge ungdommene ikke var mulig å få kaskoforsikring for russebusser.

Rokne og Tord Aliu Sæterdal Sanyang (19) som også var i bussen, er sikre på at den startet i aggregatene bak i bussen. Der sto det tre aggregater inntil hverandre.

Sanyang forteller at han merket at det luktet litt olje og sa at de burde sjekke det. Kort tid gikk strømmen og like etter ropte bussjåføren at det brant i bussen og fikk alle ut.

Hørte eksplosjoner

— Alle kom seg ut, men fikk ikke med seg jakker eller noe. Ute vi hele bakluken bli skutt bakover. Flammene bare stiger og stiger. Så hørte vi flere eksplosjoner, sier Sanyang.

Moren til Rokne, Ada Greve Rokne, kommer og gir sønnen en god klem. Hun forteller at hun hev seg i bilen, da hun hørte om brannen.

— Det viktigste er at alle er i god behold. Men jeg synes forferdelig synd på dem. Jeg vet hvor mye de har jobbet med bussen, og vært nøye på at alt skulle gjøres av fagfolk. De har ikke mekket selv, sier Rokne.

Bussen er ifølge eierne en Volvo 1994-modell.

- Masse ungdommer

— Hele baksiden av russebussen var i full fyr, sier Joakim Kalsaas.

Vi har jobbet med bussen i tre år. Dette var den første turen vi skulle ha.

Knut Greve Rokne (19), Fana-russ

Han kjørte ut av Eidsvågstunnelen retning Åsane fredag kveld da han fikk se den brennende russebilen.

— Det sto masse ungdommer og så på et godt stykke unna. Det sto også en annen russebil en 50-60 meter unna, sier han til BT.

Brannvesenet var fremme og hadde begynt slokking i i 22.20-tiden.

Etter hva BT kjenner til, ble det fort konstatert at det ikke var eksplosjonsfare.

Tre aggregater

Politiets innsatsleder Casper Kaland sier over 20 ungdommer var om bord og kom seg ut.

— De første flammene ble sett bak på bussen, der det er tre aggregater, sier Kaland.

— Bussen er fullstendig utbrent. Veien åpner så snart brannvesenet er ferdig, og det er de nok snart, opplyser Kaland like før klokken 23 fredag.

Ingen ungdommer ble fysisk skadet, men noen var svært preget av hendelsen og hadde samtaler med helsepersonell på stedet.

Raskt slokket

Ifølge brannvesenet og politiet står russebilen i en busslomme ved Gilde sine lokaler - ved påkjørselen til E16 fra Ervikveien mot Åsane.

UTBRENT: Alt i bussen gikk tapt i brannen.
Eirik Brekke

Brannen kom raskt under kontroll — etter fire minutter - og ble meldt slokket klokken 22.44.- Vi vet ingenting om årsaken til brannen foreløpig, sier vaktkommandør Jan Henning Fossedal ved 110-sentralen i Hordaland.

— Det var masse russ som ringte oss om brannen, noen fra bussen og noen fra området. Det kom cirka 20 telefoner på kort tid.

Klokken 01 er bilen i ferd med å taues fra ulykkesstedet til Viking i Drotningsvik.

— Vi vet fortsatt ikke hva som forårsaket brannen, sier operasjonsleder Gustav Landro i Hordaland politidistrikt.

TOTALSKADET: Lite er igjen av russebussen etter den voldsomme brannen.
Remi Presttun
RØYKLAGT: Bussbrannen var svært synlig i dette boligområdet i Eidsvåg fredag kveld.
Thomas Vikør