— I sommer satte vi ut fastmonterte møbler fordi vi har vært plaget med at løse bord og stoler flyttes rundt og stjeles. Vi ønsket å skape en fin uteservering for studentene, men nå er plassen blitt et oppholdssted for rusmisbrukere. Her har de lys, stoler, bord og tak over hodet, sier Ørjan Vågstøl.

Han er direktør for Studentsamskipnadens kafeer og har arbeidssted i Villaveien 10 på Nygårdshøyden. Hver dag ser han narkomane utenfor arbeidsplassen.

- Verst i helgene

— Det er fortvilende at dette skjer uten at noe gjøres. Ansvarlige myndigheter har laget handlingsplan etter handlingsplan. De skylder på hverandre, og situasjonen blir bare verre og verre, sier Vågstøl.

Alle som oppfører seg er velkomne, men vi kan ikke ha lovløse tilstander med kjøp, salg og bruk av narkotika på området vårt

På vei til intervjuet med ham så BT to brukte sprøyter som lå «midt opp i dagen». Nå vurderer han og andre ved Universitetet tiltak for å begrense de narkomanes muligheter til å sette sprøyter på plassen bak Studentsenteret. Lørdag formiddag så vi to sterkt rusede personer som satt ved et bord. De skrek, gråt og lette fortvilet etter narkotika i poser og vesker. Det fristet ikke å sette seg ned ved nabobordet.

— Det er verst i helgene når det kun er idrettstilbud som er åpent på Studentsenteret. Vi kommer til å øke bruk av vektere fremover og vil også legge presenning over tremøblene når vi stenger. Dessuten vurderer vi å sperre møblementet med en rullevegg som kan senkes når vi er stengt for dagen, sier Vågstøl.

- Men da blir ikke mulig for folk å sette seg ned her etter at det er stengt?

SIB2.jpg
Sprøyte ved Studentsenteret onsdag morgen.
PER LINDBERG
Emballasje for engangssprøyte ved Studentsenteret.
PER LINDBERG

— Det har du rett i, men vi ser få andre muligheter. Situasjonen kan ikke fortsette slik den er nå. Etter at vi satte opp tremøblene i sommer, har pågangen fra rusmiljøet til Studentsenteret blitt voldsom. Verst er det i helgene. Når vi rydder her mandag morgen flyter det av sprøyter og annet skrot. Det er uholdbart at dette kan fortsette, sier Vågstøl.

Kamera-overvåking

Han forteller at det daglig er rusmisbrukere innom Studentsenteret for å kjøpe seg en kaffe eller en matbit.

-Alle som oppfører seg er velkomne, men vi kan ikke ha lovløse tilstander med kjøp, salg og bruk av narkotika på området vårt. Vi har et ansvar overfor studenter, ansatte, naboer, vektere og de som må rydde opp. Jeg tror heller ikke politifolkene som patruljerer her synes situasjonen er til å leve med. Ansvarlige myndigheter har ikke kontroll. For hver uke som går, blir situasjonen verre og verre, sier Vågstøl.

- Har dere vurdert kameraovervåking?

— Det har vært diskutert, men studentene vil neppe synes det er hyggelig å sitte på en uteservering der de overvåkes. Samtidig tror jeg det ville bli vanskeligere å sette sprøyter og selge dop på et sted der det var kamera.

Alarm

Studentsamskipnaden har 22 kafeer i Bergen, blant annet ved Høgskolen og Norges Handelshøyskole.

— Vi har noe problemer ved Realfagbygget. Verst er det på Studentsenteret og utenfor lokalene våre i Villaveien. Ansatte synes det er ubehagelig å gå ut om ettermiddagen og måtte passere et stort antall rusmisbrukere som står utenfor. Det er ikke hyggelig å arbeide noen timer overtid om kvelden når du vet hvem som står utenfor, sier han.

Også inne på Studentsenteret plages ansatte av rusmisbrukere.

— Vi har installert alarm ved kassaapparatene våre. Det sier vel det meste.