— Jarle Ludvigsen er savnet etter brannen, og vi har funnet én omkommet. Derfor er det grunn til å tro at det er han som er død, men vi vet ikke dette sikkert før han er identifisert, sier lensmannen i Fana, Nordvald Visnes.

Ludvigsen etablerte ruskollektivet i 1987 med sin daværende kone, og har siden jobbet med å hjelpe rusmisbrukere.

Kollektivet nylig avviklet

Blomsterdalen-kollektivet var privat, og har slitt med finansiering i mange år. Nå er kollektivet nylig avviklet, men Ludvigsen har hjulpet misbrukere også i det siste.

— For bare et par uker siden snakket jeg med en som har bodd der i årevis. Han sa at kollektivet ikke lenger var i drift, men at han bodde i et av husene, sier en tidligere rusmisbruker.

23-åringen bodde et år på kollektivet fra 2001 til 2002. Siden har han vært rusfri.

— Jeg hadde ruset meg siden jeg var 12 år, og prøvd flere typer behandling uten å lykkes. Blomsterdalen var det stedet som tok imot de guttene som alle andre hadde gitt opp. Ludvigsen hadde tro på alle, og ga oss oppgaver vi selv ikke hadde trodd vi ville mestre, sier mannen som ønsker å være anonym.

Kollektivet har bestått av flere hus, og det var Espelandsvegen 123 som brant ned til grunnen natt til i går.

Huset er egentlig eid av Bergen Tomteselskap AS, og utbyggingssjef i selskapet, Rune Tuft, var ute for å se på det nedbrente huset i går ettermiddag.

— Det stemmer at huset er vårt, men Blomsterdalen-kollektivet har lånt huset i mange år. Det er et hus som etter reguleringsplanen fra 1993 skal rives. Det var ikke avklart når rivingen skulle skje, sier Tuft.

Nabo varslet

Det var naboen, 98 år gamle Anny Haugland, som varslet om brannen 05.53 natt til i går.

— Jeg skulle se hva slags vær det var da jeg så de grusomme flammene. Jeg har ennå ikke kommet meg, og er fortsatt skjelven, fortalte hun.

Brannvesenet var sjanseløse da de nådde frem til huset 06.08 i går morges. Da sto både kjelleren og to etasjer i full fyr.

— Da vi kom frem var huset fullstendig overtent. Dette er en stor, eldre enebolig som ligger avsidesliggende til. Det må ha brent en stund før brannen ble oppdaget, sier brannsjef Helge Eidsnes.

Politiet fryktet lenge at en 57 år gammel mann også kunne befinne seg i brannruinene, men det viste seg at han lå hjemme og sov da han ble kontaktet av familien. 57-åringen hadde vært på besøk hos Jarle Ludvigsen kvelden før brannen.

— Vi vet foreløpig ingenting om brannårsaken. Foreløpig har vi konsentrert oss om å finne den savnede, og etterforskningen i ruinene avsluttes når det blir mørkt, sa lensmann Visnes i går.

Da BT gikk i trykken i går var den avdøde ennå ikke identifisert.

— Vi klarer ikke å få ham identifisert før over nyttårshelgen. Vi trenger ekstern bistand, sier lensmann Norvald Visnes.

OVERTENT: Huset som hørte til Blomsterdalen-kollektivet var overtent da brannvesenet kom til stedet like over klokken seks i går morges.
KNUT STRAND
KNUT STRAND
ANE BØRHAUG (MMS)
DØDSBRANN: Brannen i et av husene i Blomsterdalen-kollektivet krevde ett menneskeliv. I forgrunnen Norvald Visnes ved Fana poitistasjon.
LEIF GULLSTEIN
ANE BØRHAUG (MMS)
ANE BØRHAUG
ANE BØRHAUG