— Hittil i dag har vi hatt 55 pasienter som har falt på isen, og fortsatt sitter det 18 stykker og venter, sier overlege Torbjørn Hiis Berg ved Bergen legevakt klokken 13.45.

BTV-reportasje

— I dag har det vært ekstremt travelt. Det er viktig at folk tar forbehold og går med skikkelig sko eller brodder, sier legevaktsjef Frank van Betten.

Kombinasjonen av snø, regn og frost har gitt holkeføre og isglatte fortau over store deler av byen.

Se bilder her: Bergen på ratata

— Skadene omfatter alt fra håndledd og ankler til kne, overarm og skulder. Hele spekteret, sier van Betten.

- Albuen ut av ledd

Magnus Nybakken Bruun-Hanssen (9) er en av de som måtte tilbringe dagen på legevakten etter et ublidt møte med glattisen.

— Jeg har sannsynligvis fått albuen ut av ledd. Det skjedde på skolen i dag når jeg og en kamerat skulle spille fotball, sier Bruun-Hanssen.

Etter halvannen time på venterommet er han ferdig gipset og klar til å dra hjem.

— Nå skal jeg gå med gipsen i en uke, og så skal jeg tilbake på kontroll, sier Bruun-Hanssen.

Alle aldre

De aller fleste som kommer inn etter å ha falt på isen får behandling ved legevakten, mens de mest uheldige må videre til Haukeland universitetssjukehus.

— Det er folk i alle aldre som faller på isen for tiden, sier Hiis Berg.

— De fleste er blitt overrasket over at det var glattere enn de hadde trodd. Det er ikke spesielt mange som kommer inn i høyhælte sko for eksempel, sier van Betten.

Bergen kommune sin samferdselsetat ble overrasket over temperaturfallet i natt, og har hatt alle sine strø- og brøyteenheter ute i dag.

Lurt av temperaturen

— Temperaturen krøp ned under null natt til mandag, og dermed frøs det på. Det regnet i store deler av Bergen i går kveld, og det er voldsomt variert hvor det er is på veiene, sier Atle Kleppe som er driftssjef i samferdselsetaten i Bergen kommune.

Ifølge driftssjefen har 36 enheter vært ute i dag, i tillegg til åtte personer som går og strør trapper.

— Vi kan ikke strø alle veiene samtidig, men nå nærmer vi oss slutten. Enkelte ganger blir vi lurt av temperaturen, sier Kleppe.

Mandag har det kommet mange klager, men driftssjefen har ikke tall på hvor mange.

Mange klager

— Særlig fra Arna har vi hatt en del klager, sier Kleppe.

Klagene forandrer imidlertid lite på hvor det blir strødd.

— Strøbilene har sine ruter som de skal kjøre for at arbeidet skal være mest mulig rasjonelt. Men det kan være kjekt å vite hvordan situasjonen er for folk, det hender vi har ment det har sett bra ut, men at det fortsatt gjenstår noe, sier Kleppe.

— Vi strør til vi har fått strødd alle veiene, og er det da noen som er igjen, så rykker vi ut.

Heidi Torkildson Ryste