Tirsdag ettermiddag måtte ambulansepersonell rykke ut til Tinghuset fordi en person hadde tatt overdose inne i bygningen.

At folk tar overdoser i lovens hus skjer heldigvis ikke ofte, men opptil flere ganger i uken plukker sikkerhetspersonell opp sprøyter og annet rask etter rusmisbrukere i gangene.

Men ifølge Espen Husby, sikkerhetssjef ved Tinghuset, er ikke de ansatte urolige for hva arbeidsdagen kan by på.

— Forberedt

— De ansatte her er forberedt på at alt kan skje i løpet av en arbeidsdag, så de er ikke redde, sier han til bt.no.

Han forteller at mesteparten av de ansatte i sikkerhetsavdelingen i tillegg har erfaring fra ambulansefaget, slik at de er i stand til å utføre førstehjelp på eventuelle overdosetilfeller og forøvrig andre som måtte behøve medisinsk hjelp.

— Vi har til og med en hjertestarter her. Den har vi heldigvis aldri fått bruk for hittil, sier Husby.

Gjengangere

Guttorm Brattebø, seksjonsleder for akkuttmedisinsk seksjon i Helse Bergen, forteller at en del av tilfellene av overdoser i Bergen skjer hos folk de kjenner til fra før.

— Det er en del gjengangere ja. Det er også verdt å merke seg at mange av de som tar overdoser er godt voksne. Dette betyr bare at de må ha en stålhelse, siden kroppen holder ut både ruspåvirkningen og alle sykdommene de ofte pådrar seg i tillegg, sier han.

Det er ikke bare i gangene og på toalettene det forekommer rus på Tinghuset. Også i rettsalene hender det at folk dukker opp påvirket.

— Det forekommer ja, sier tingrettsdommer Svein Opdal til bt.no.

Han har selv vært borti et par tilfeller hvor involverte har møtt opp ruset. De har imidlertid ikke vært så påvirket at de ikke har kunnet gjennomføre det de kom for.

- Må avbryte saker

— Men om de mot formodning skulle være for ruset til at de kan forklare seg, må vi bare avbryte saken. Om det er en sak som går over flere dager, kan politiet ta dem med seg og holde på dem til de er edru og vi kan fortsette saken, sier han.

Sikkerhetssjef Husby har en teori om at noen kanskje ruser seg før en rettssak fordi de er nervøse foran det de skal gjennom.

Opdal tror imidlertid problemene er mer dyptgripende enn som så.

— Det handler nok mer om at de har et generelt rusproblem og ikke greier å la være å ruse seg selv om de skal i en rettssak, sier han.