• Først ble jeg forferdelig sint. Nå er jeg glad jeg ikke våknet, sier Janneche H. Johnsen.

Klokken syv i morges ble hun og mannen vekket av deres yngste sønn.

— Han reagerte på at det var så rotete i gangen. Naboen hadde innbrudd for to dager siden og vi hadde snakket om det, forteller Janneche H. Johnsen.

Tyvene har i løpet av natten tatt ut vinduet i en kjellerdør. Listene rundt vinduet er fjernet. Glasset pent tatt ut og satt langs gjerdet.

Ved hjelp av en trøe har tyvene klatret inn i kjelleren og så tatt seg opp i første etasje.

Jeg er glad jeg ikke våknet, for da vet jeg ikke hva som hadde skjedd Janneche H. Johnsen

Tepper foran vinduene

  • Inne i stuen har de hengt tepper foran vinduene og deretter trolig slått på lyset. Vi holder på med å pusse opp huset, derfor lå vi i soverommet vegg i vegg med stuen. Det var bare en lettvegg og et par meter med mellom oss og dem, forteller Janneche H. Johnsen.

Vi sitter på kjøkkenet til familien Johnsen i Gabriel Tischendorfs vei på Laksevåg. Det er bare noen timer siden tyvene gikk ut døren vi kom inn. Den vakre hvite tomannsboligen fra 1918 bader i septembersolen. Innenfor er det et kaos.

- Veldig ubehagelig

  • Først ble jeg forferdelig sint. Så gikk det fra sinne til at jeg ble litt redd. Engstelig for hva som kunne skjedd om jeg hadde våknet mens de var der. Det føles veldig ubehagelig at noen har vært her mens jeg sov. Jeg er glad jeg ikke våknet, for da vet jeg ikke hva som hadde skjedd, sier hun.

Fra kjelleren hadde tyvene med seg en sag opp i første etasje.

— Muligens for å slå oss med om noen våknet, tror Janneche.

- Drittforbannet

  • Det er helt sykt. Jeg fikk nærmest sjokk og ble drittforbannet for at folk kan være så frekk i trynet at de kan gjøre noe sånt som dette, sier eldstesønnen Odin Michal.

Stuen i huset er endevendt. Tyvene, for og familien er sikker på at det har vært flere av dem, har stjålet med seg de mest lett omsettelige sakene. Fra stuen har de mellom annet tatt en bærbar datamaskin og flere antikke lommeur. I tillegg har de tømt barskapet.

Flatskjermen og hjemmekinoanlegget har de latt stå igjen

— De tok seg til og med tid til å stjele og spise en Snickers sjokolade. De må jo være frekkere enn flatlusen, sier Janneche.

Men jeg nekter å la dem ødelegge livet for meg. Jeg vil ikke være redd Janneche H. Johnsen

- Stjal kort og bilnøkler

I trapper som knirker har de gått opp i annen etasje. Fra baderommet har de stjålet smykker. Lommebøkene er også borte. I nøkkelskapet har de tatt bilnøkler til begge familiens biler. Håndvesken er tømt, bankkort, nøkkelkort og ID-kort til jobben er forsvunnet.

I hagen møter vi en forsikringsmann fra Gjensidige og to etterforskere fra Bergen Sentrum politistasjon. Politifolkene har sikret spor fra og tatt opp forklaring etter innbruddet. De kjenner igjen fremgangsmåten.

— Men det er ikke så veldig ofte vi har slike innbrudd når det er folk som sover i huset, sier politibetjent Atle Ingebrigtsen.

— Nekter å la dem ødelegge

  • Det er ekkelt at de har bilder av og data om deg. Vi har jo hørt om id-tyverier. Fra naboen hadde de tatt pass og likningspapirer. Det eneste som er rart er at de ikke har tatt med seg bilene, men de hadde vel en plan med det også, sier Janneche Johnsen.

— Men jeg nekter å la dem ødelegge livet for meg. Jeg vil ikke være redd, slår hun fast.

Ronald Hole
Ronald Hole
PÅL ENGESÆTER