Noen tok virkelig for seg på Odda videregående skole på julaften. Etter å ha knust et vindu i yrkesskolebygningen, har en eller flere personer både stjålet mangfoldige gjenstander og gjort omfattende hærverk.

— De har vært innom alle åpne klasserom og stjålet blant annet fem videokanoner, videokonferanseutstyr, kameraer og maskiner, forteller John Opdal, fagleder ved skolen til bt.no.

Tok seg god tid

Videokanonene var fastmonterte. Det betyr at tyven eller tyvene må ha brukt en stund på å få disse løs.

— Det eneste som står igjen etter konferanseutstyret er en TV-skjerm på rundt 50 tommer. Den var vel for tung til at de fikk den med seg, sier faglederen.

Tyvene har også tatt turen innom kontoret til assisterende rektor. Der har de brutt opp PC-en og tatt ut innmaten. I tillegg har de tatt med seg en hel stasjonær PC og internettutstyr.

I byggets verksted er det stjålet en del håndverktøy. Bygningen mangler også noen kortlesere til kopimaskiner.

— Jeg aner virkelig ikke hva de skal med akkurat dét, sier Opdal.

Raidet var fortsatt ikke over, og inne i lokalene til helse- og sosiallinjen ble det gjort en del hærverk.

Politiet var mandag kveld på skolen og gjorde undersøkelser.

Hundretusener

Opdal anslår at tyveriene og hærverket til sammen tilsvarer et tap på 200 000-300 000 kroner.

— Dette er helt forferdelig. Det ødelegger så mye for oss, det blir tungt å starte opp igjen. Virkelig en dårlig julegave å gi lokalsamfunnet, sier Opdal.

Han forteller at skolegangen vil gå som normalt for de 340 elevene når undervisningen begynner igjen etter nyttår.

Tok 25-åring

Allerede på julaften ble en mann pågrepet for tyveriet.

— Han var fortsatt i skolebygget da vi kom frem dit. Han stakk av derfra, men vi tok han igjen litt senere, forteller Bjørn Inge Aarsand, politioverbetjent ved Hardanger lensmannsdistrikt, til bt.no.

Da politiet kom på stedet fant de blant annet en diger bag fylt med tyvegods. Denne hadde ikke tyvene rukket å få med seg.

Aarsand forteller at mannen de fakket, som er 25 år gammel, er en gjenganger hos politiet.

— Mannen har 25 uoppgjorte saker og et omfattende rulleblad. Stort sett går det på vinningskriminalitet og narkotika, forteller han.

Ifølge Aarsand har mannen erkjent store deler av tyveriet ved Odda videregående. Politiet tror imidlertid ikke han var alene på skolen på julaften.

— Vi har 2-3 navn til på blokken, sier Aarsand.

Alle de antatte gjerningsmennene er oddinger.