— Rundkjøringer er egentlig ganske ukompliserte, sier kursholder Per Steien, og åpner kurset på NAF-stasjonen i Fyllingsdalen.

25 damer sitter lydhøre og følger med, mens de drikker kaffe og spiser småkaker. Det tar imidlertid ikke lang tid før stillheten er brutt og kursholder Steiens «ukompliserte rundkjøringer» er gjenstand for heftig diskusjon.

Les også:

Kvinnekurs i rundkjøring

Damene har fått utdelt en skisse av Gullgruven-krysset i Åsane, og skal tegne inn hvor de ville kjørt.

— Denne er enkel. Her kjører jeg jo hver dag, sier Gerd Handgård, og streker raskt opp en linje fra punkt A til B.

Invitasjon til jentedag

Handgård fra Åsane er en av 600 kvinnelige NAF-medlemmer som har fått invitasjon til jentedagen i posten. Med seg på kurset har hun venninnen Randi Halseth fra Bjørge.

På det utdelte arket skal damene også tegne inn en linje mellom to andre punkter. Det skaper debatt.

— Her ville jeg lagt meg inn i venstrefilen etter rundkjøringen, for å unngå filbytte, sier Halseth. Handgård på sin side mener høyrefilen er det mest naturlige.

— Jeg liker ikke dette krysset. Det kommer alltid noen menn kjørende så fort at jeg ikke vet om de vil stoppe, sier Handgård.

Vil ha bekreftelse

Ingen av damene tror de er noe dårligere til å kjøre enn gjennomsnittet.

— Jeg er her for å få en bekreftelse på at det jeg gjør er riktig, sier Hilde Huun fra Fyllingsdalen.

Hun synes det er deilig uten menn til stede.

— Nå kan jeg stille teite spørsmål uten å føle at jeg dummer meg ut, sier Huun.

Men selv om mennene hadde blitt invitert, tror hun ikke de ville stilt opp.

— Mange menn tror de kan reglene, og gidder ikke å komme på slike kurs. Men alle og enhver hadde nok hatt godt av en oppfriskning, mener Huun.

Da hun tok lappen var det bare to rundkjøringer i Bergen. Da Halseth og Handgård kjørte opp fantes det ingen firefeltsveier og ingen rundkjøringer i det hele tatt.

Les også:

Stadig flere rundkjøringer

— Vi har lært dette gjennom å kjøre selv og ved å lese det som har stått forklart i avisen, sier Halseth.

I feil kjøreretning

Om det egentlig er noen stor forskjell på menn og kvinners rundkjøringsegenskaper, er damene usikre på.

— To ganger har jeg møtt biler i feil kjøreretning i en rundkjøring. I den ene var en gammel dame, og i den andre en mann med hatt. Da er det jo helt likt, fleiper Gunn Steien, en av arrangørene.

Etter BTs oppslag i går om kvinnekurset, har NAF fått en del pepper for bare å invitere damer. Sjefen for arrangementet, Sonja Blom Hagen, tar kritikken med knusende ro.

— Vi har aldri sagt at kvinner ikke kan kjøre bil. Vi mener tvert imot at alle kan trenge en oppfriskning av reglene. Hvis det er noen menn som har lyst til å komme neste gang, er det bare å ringe, sier Blom Hagen.

Hva synes du om kvinnekurs i rundkjøring? Diskuter saken her!

ENGASJERT: - Men da har jeg jo retten på min side, jubler Gerd Handgård (t.h.) etter å ha fått klarhet i kjøremønsteret i Gullgruven-rundkjøringen i Åsane. Handgård og venninnen Randi Halseth (t.v.) var i går på NAFs kvinnekurs i rundkjøring. FOTO: VEGAR VALDE