Det var i mars i år at de to unge mennene var ute på byen. Ved Den blå steinen fikk de øye på en ung mann som var iført trange, røde bukser.

I Bergen tingrett i forrige uke forklarte 19-åringene at de på grunn av buksene oppfattet det som mannen var homofil, og at dette gjorde dem opprørt.

De tok kontakt med mannen, og kom med flere hetsende utsagn. Blant annet spurte de om han var gutt eller jente.

Mannen med de røde buksene ble skremt av oppførselen til de to 19-åringene, og trakk seg unna sammen med en venninne.

Slått ned flere ganger

På Torgallmenningen ble de innhentet av 19-åringene, som gikk løs på den unge mannen. Han ble slått i ansiktet flere ganger av begge 19-åringene, og gikk i bakken flere ganger. Mens han lå nede, ble han også sparket av en av voldsmennene.

Fornærmedes venninne forsøkte å hindre det som skjedde, men ble lagt i bakken av en av 19-åringene. Ifølge hennes forklaring dro han henne etter håret for å få henne unna.

En av 19-åringene er derfor også dømt for vold mot venninnen, i tillegg til vold under særdeles skjerpende omstendigheter mot den unge mannen.

Ba om unnskyldning

I retten tilsto begge 19-åringene at de hadde angrepet offeret. Ifølge dommen angrer de, og begge ba i retten fornærmede om unnskyldning.

Dommerne ser likevel svært alvorlig på episoden, blant annet fordi volden var helt uprovosert, og fordi motivet for angrepet var antakelsen om at offeret var homofil.

Dommerne mener saken grenser mot å kvalifisere for ubetinget fengsel, men landet på samfunnsstraff i 68 timer for begge 19-åringene.

Ifølge politiadvokat Rune Malt var det ikke aktuelt å tiltale 19-åringene etter paragrafen om hatefulle og diskriminerende ytringer, i tillegg til vold.

– Det var ikke så tydelig hets at det var naturlig å bruke den paragrafen. Men jeg la vekt på det som et straffeskjerpende moment i prosedyren, sier Malt.

Registreringsvansker

For to år siden lovet justisminister Knut Storberget en storoffensiv mot såkalt «hatkriminalitet». Første skritt var registring av all vold som var motivert ut fra offerets legning, etnisitet eller religion. Registreringen hos politiet startet i november 2006. Men i sommer viste det seg at registreringen er så dårlig at flere politidistrikt – blant dem Hordaland — ikke stoler på statistikken.

Nå skal alle saker som er registrert som hatkriminalitet gjennomgås, for å undersøke om det er feil i registreringene. En gjennomgang av sakene i Oslo viste at det var fem saker med hatkriminalitet mot homofile i Oslo første halvår i år.

Mørketall

Men både politi og forskere tror det er store mørketall.

I en NOVA-undersøkelse fra i fjor oppga fire av ti homofile eller bifile gutter og menn at det hadde vært utsatt for vold som krevde legebehandling det siste året. Det vises imidlertid ikke igjen på voldsstatistikkene.

Politiet oppfordrer homofile som blir utsatt for hatkriminalitet til å si fra.

– Vi vil at folk skal anmelde disse sakene. Dette er noe som registreres og blir tatt alvorlig av politiet, sa seniorrådgiver Pål Meland i Oslo politidistrik til BT i sommer.

LIKTE IKKE BUKSENE: Det var her på Torgallmenningen at den unge mannen ble slått ned av de to 19-åringene. Begge ba om unnskyldning i retten.
Brekke, Eirik