I dag startet rettsaker mot tre menn som tilhører det høyreekstreme miljøet i Bergen. De er tiltalt for flere tilfeller av særdeles skjerpende vold, oppbevaring av våpen, skadeverk og trusler. Før rettsaken har flere vitner vurdert å trekke seg av frykt for de tiltalte.

— Jeg kan bekrefte at fire vitner har kontaktet meg med bekymring over å vitne. De har vært redd for represalier fra de tiltalte og tilhørere som tilhører et voldelig, politisk miljø, forteller aktor Trond Eide.

De tiltalte erkjenner ingen straffeskyld og benekter også at de er nynazister.

— Jeg er ingen nazist og er lei av at venstreradikale tar bilder av meg og henger meg ut, sa en av de tiltalte i Bergen tingrett i går.

I følge tiltalebeslutningen har den samme mannen strødd om seg med rasistiske utsagn. Han har kalt både politiet og personer han har vært i håndgemeng med for "jødeelsker", "negerpuler", "blitzhore" og andre gloser. Ett av vitnene mener at den direkte foranledningen til at hun ble angrepet, var at hun bar palestinaskjerf.

- Vi har våpen

For en 23 år gammel mann og hans venninne ble møtet med de tre tiltale skjebnesvangert.

— På vei hjem fra byen kom jeg borti en forbipasserende mann. Det ble knuffing og endte i en slåsskamp, før vi ble skilt fra hverandre. Jeg og kjæresten min gikk videre. Noen minutter senere kom åtte menn løpende mot meg. De pekte meg ut og sa : der er han, før de gikk til angrep på meg og samboeren min, sier han.

De tiltalte mener ingen av dem var direkte involvert i bankingen av 23-åringen.

— Vi ble på Ugla, mens noen kamerater satte etter ham. Jeg vet ingenting om episoden, var forklaringen til han vitner mener var mest aktiv.

23-åringen ble rundjult på hjørnet ved Industrigaten og inne i et smug. Kjæresten forsøkte å gripe inn og holde noen av angrepsmennene. Hun hevder en av de tiltalte skal ha sagt:

— Du kødder med feil person. Du skal vite at jeg har våpen.

Før hun vitnet i retten ba hun om at både tltalte og publikum skulle forlate salen. Hun var redd for at vitnemålet skulle få alvorlige følger.

- Ville skyte på blink

Alle tre er i tillegg tiltalt for å ha oppbevart våpen og ammunisjon. På leting etter tyvegods fant politiet en bag med hagle, ammunisjon og fenghetter i bopelen to av de tiltalte delte.

— Jeg bare oppbevarte haglen for en venn. Jeg hadde ikke tenkt å bruke den. I så fall bare til å skyte på blink, sa tiltalte i retten.

Også hjemme hos den tredje fant politiet et Mauser gevær og ammunisjon.

— Jeg bare oppbevarte det for en venn, som ironisk nok skulle hente geværet samme dag politiet ransaket. Jeg visste dessuten ikke at det var ulovlig å oppbevare ammunisjon.

I dag fortsetter rettsaken i Bergen tingrett.