Folketallet i Bergen vil ved nyttår være 248.085, ifølge beregninger som Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag. I løpet av 2007 har Bergen vokst med nesten 3.500 innbyggere.

Alt taler dermed for at den magiske grensen brytes en gang i løpet av høsten 2008.

— Det er et magisk tall, og kommunen kommer selvsagt til å markere begivenheten. Hvordan, vet vi ikke ennå, men vi har absolutt lyst til å gjøre stas på den borgeren som gjør at vi runder 250.000, sier ordfører Gunnar Bakke (Frp).

Bergen best i vest

I løpet av 2007 fikk byen mellom de syv fjell 3.465 nye innbyggere. Ordføreren setter pris på innflyttingen, og håper kommunen svarer til forventningene.

— Neste år får vi en god anledning til å markere at vi er Norges nest største by. Håpet er at så mange som mulig skal se hvilken attraktiv og positiv by Bergen er å jobbe og bo i, sier Bakke.

Ujevn vekst på Vestlandet

Norge har dette året fått 55.700 nye innbyggere, mer enn noen gang. Når nyttårsfeiringen er unnagjort vil det bo over 6000 flere i Hordaland enn det gjorde da 2007 startet.

Les også: Øker mest i vest (tabellen for Hordaland)

Målt i antall innbyggere er det Askøy som følger på plassen bak Bergen, med 700 nye øyboere. Ni hordalandskommuner sliter med fraflytting. Verst er det for Odda, som har mistet 44 innbyggere.

Sogn og Fjordane har bare fått 31 flere innbyggere i løpet av året.

Les også: På stedet hvil (tabellen for Sogn og Fjordane)

Førde har vokst klart mest, med 160 nye innbyggere. Halvparten av kommunene sliter med fraflytting. Verst stilt er Askvoll kommune, som har mistet 88 innbyggere - nesten tre prosent av kommunen.

Økt arbeidsinnvandring

Ved årsskiftet vil det bo 4.736.900 personer i Norge. Veksten i løpet av året blir da 1,2 prosent, den høyeste noen gang. Oslo vokser med 11.500, Trondheim og Bergen med omtrent 3.500.

En tredel av veksten kommer av fødselsoverskudd, resten stammer fra innflytting fra utlandet. Den økte innflyttingen kommer i stor grad av arbeidsinnvandring, særlig fra de nye EU-landene Polen og Litauen.

— Arbeidsinnvandringen kommer til de store byene og de mer sentrale strøkene, mens det er særlig kommunene i Nord-Norge som har negativ utvikling, sier seniorrådgiver Anders Falnes-Dalheim i Statistisk sentralbyrå.

Hvordan bør Bergen markere begivenheten? Si din mening her!

ØKER MEST I VEST: Bergen har fått omtrent 3.500 nye innbyggere i 2007. Dermed ligger det an til at folketallet bikker 250.000 i løpet av høsten 2008. Her fra Festplassen, da Brann slo Viking 5-2 og mottok seriegullet.
Odd Mehus