— Hvis jeg ikke hadde fått hjelp av venner, skjønner jeg ikke hvordan jeg skulle ha klart meg, sier 20 år gamle Runa Weidemann.

Hun sitter i sofaen hjemme i kollektivet på Nygårdhøyden sammen med kompisen Ingvar Johannessen. På gulvet ligger krykkene som han nettopp har hentet til henne på legevakten. Kneet er vondt, men ellers er hun ved godt mot.

Det var i går uhellet var ute. Da Runa var ute og gikk på Nordnes snublet hun og slo kneet ut av ledd. Hun fikk stavret seg inn i en taxi og dro til legevakten.

— De tok røntgenbilder og la på støttebandasje. Jeg fikk beskjed om å ta det med ro og bruke krykker de neste 6-8 ukene, forteller Runa.

Alene hjemme

Men da hun skulle gå, fikk hun den uforståelige beskjeden. Det var ikke mulig å kjøpe krykker med vanlig visakort og hun kunne heller ikke ta ut pengene hun trengte i betalingsterminalen i skranken. Dermed måtte 20-åringen reise hjem til den tomme leiligheten med taxi, men uten krykker til å hjelpe seg.

— Jeg trodde nesten at legen tullet. Det var veldig rart. Ikke fikk jeg låne krykker til dagen etter heller, forteller Runa.

Hele kollektivet hennes hadde reist på påskeferie, men heldigvis kunne vennen Ingvar Johannessen hente et par krykker til henne nå i ettermiddag. I mellomtiden har 20-åringen hinket rundt i leiligheten på en fot.

— Som student har man jo ikke så veldig mye penger. Det hadde fort blitt veldig dyrt hvis jeg skulle tatt taxi til en minibank og så videre til legevakten, sier hun.

Ingen kontanter etter 22.30

Både Runa og Ingvar synes det er uforståelig at at legevakten i Bergen er så lite serviceinnstilt.

— Om ikke annet så burde jeg kunne låne få låne krykker til dagen etterpå, sier Runa.

Frank van Betten, sjef ved Legevakten i Bergen sier at det ikke er mulig å ta ut kontanter ved Legevakten etter klokken 22.30.

– Tidligere kunne man leie krykker hos legevakten, men fordi krykkene forsvant, sluttet vi med den praksisen, sier han.

Han sier videre at Legevakten har ikke kontantbeholdning om natten.

Må komme neste dag

Hvis noen skader seg og ikke kan betale kontant må de komme tilbake neste dag for å kjøpe krykkene.

– Vi ser at det kan være vanskelig for pasienten, men det er ikke det offentliges oppgave å levere ut krykker på nattestid, hevder van Betten.

– Hvis pasientene ikke har kontanter på seg når de skader seg om kvelden, skal de da humpe hjem på egenhånd?

– Vi kan selvfølgelig være behjelpelig med å kjøre dem til bilen i rullestol, sier legevaktsjefen.

VENNEHJELP: Ingvar Johannessen sørget for at Runa Weidemann fikk krykker et knapt døgn etter hun hadde vært på legevakten.