Politiet har flere overvåkingsvideoer som avslører rumenerne. En av videoene er fra McDonalds på Torgallmenningen. Den 31 år gamle rumeneren står unødvendig lenge i kø, mens han slipper flere personer forbi seg i trengselen. Idet en kvinne slår koden for å betale med kort, står rumeneren tett ved og følger nøye med.

To av de medsammensvorne står da bak kvinnen i køen. Et nikk blir utvekslet, og da kvinnen går, følger to av mennene etter henne og setter seg ved nabobordet.

Den 28 år gamle rumeneren har forklart at han stjeler lommeboken til kvinnen, før han går ut og stiller seg i kø ved minibanken. Bare ni minutter etter at kvinnen betalte for burgeren sin, tapper han kontoen hennes for 4800 kroner.

Lokkedue på dansegulvet

De fem rumenerne har også gjennomført en lang rekke lignende tyverier i Oslo, og har til sammen stjålet over 300.000 kroner. Mesteparten av pengene er blitt sendt ut av landet, i hovedsak til Romania.

På et utested i Oslo skal en av kvinnene ha fungert som en lokkedue som trakk oppmerksomhet på dansegulvet, mens mennene satt i baren og observerte rundt betalingsterminalene.

Rumenerne skal ha brukt samme fremgangsmåte i Bergen, da politiet i februar og mars merket en stor økning i antall tyverier på offentlig sted.

Da rumenerne kom med Oslotoget skjærtorsdag i år, sto politiet og ventet på dem mens de sammenlignet ansiktene med bilder de hadde fra tidligere tyverier.

Den ene kvinnen var allerede gravid i fjerde måned da hun ble pågrepet, og hadde kul på magen på første fengslingsmøte.

Tyveri på ett minutt

Fire av rumenerne har erkjent delvis straffskyld, mens en av de har nektet for alt.

Retten mener at de tiltalte reiste til Bergen med kun ett formål: Å stjele bankkort fra så mange personer som mulig.

Fremgangsmåten har vært den samme hele tiden: Å oppsøke steder med mange berusede mennesker og mye trengsel, observere pinkode når noen betaler med kort, stjele kortet for så å forsyne seg fra kontoen.

For å minske sjansene for å bli oppdaget har tyvene flere ganger plassert kortet tilbake i personens lommebok. Slik har noen av tyveriene først blitt oppdaget flere dager senere.

Et annet særtrekk er at tyvene har handlet lynraskt. Ved et tilfelle gikk det bare ett minutt fra personen selv brukte kortet sitt, til kortet ble misbrukt av rumenerne.

Mor og far i fengsel

Selv om politiet ser på rumenerne som en gruppe profesjonelle tyver, har de ikke brukt tid på å få dem tiltalt etter paragraf 60a, som ville økt straffen.

— Da ville etterforskningen krevd lengre tid og mer ressurser. Den ene kvinnen har termin i august, så det var et poeng å bli ferdig, sier politiadvokat Bertil Christian Hast Rønnestad.

Tre av rumenerne er dømt til to år i fengsel, inkludert kvinnen som nå er høygravid. Den kommende faren har fått to år og én måned, mens 28-åringen har fått ett år og åtte måneder i fengsel.

Rumenerne er dømt til å betale en samlet erstatning på rundt 150.000 kroner.