Syv innbrudd fant sted i samme gate i Eidfjord om natten lørdag 15. september.

Som bt.no skrev i november, gikk det 34 timer før politiet ankom Eidfjord for å starte etterforskningen av tyveriraidet.Nå kan det imidlertid se ut som at etterforskningen kom sent, men godt i gang.

Biologiske spor i Eidfjord.

Det var NRK som først meldte om pågripelsen.

I midten av oktober ble en rumener tidlig i 30-årene tatt på fersk gjerning under et boliginnbrudd i Evje i Agder.

Mannen er pågrepet og siktet for en rekke forhold i Agder politidistrikt, ifølge politioverbetjent Bjørn Inge Aarsand ved Hardanger lensmannskontor.

Rumeneren sitter nå i varetekt i Stavanger.

— Grunnen til at vi mistenker vedkommende, er biologiske spor fra innbruddsstedene i Eidfjord, sier Aarsand.

Ikke samarbeidsvillig

Han mistenker at rumeneren kan stå bak 40-50 forhold i flere forskjellige politidistrikt i Norge. Politiet tror også han har operert i andre europeiske land.

Nå starter jakten på de andre tyvene.

— Vår mann i Stavanger er lite samarbeidsvillig. Vi har andre biologiske spor vi skal granske, men det er en tidkrevende prosess, sier Aarsand.

– Håpet er at vi også kan klare å spore opp tyvegodset. I tillegg til at det er stjålet for store verdier, har tyvene tatt med seg ting med stor affeksjonsverdi for de berørte, legger han til.

Beboerne: - Endelig

Innbruddsofrene uttrykker glede og lettelse over at saken ser ut til å ha fått en løsning.

Sven Erik Riber så tre personer i hagen til naboen sin natten tyvene slo til. Han tok opp jakten på de fremmede mennene på sykkel, uten hell.

— Dette viser at politiet kan ta kriminelle, dersom de legger litt arbeid i det. Det har vært et stort samtaleemne i Eidsfjord, og vi har snakket mye om politiets ressursbruk. Så dette var veldig kjekt å høre, sier han til bt.no.

Også Xhemile Shumolli uttrykker glede over pågripelsen av rumeneren.

— Vi har tenkt og tenkt på dette i ettertid, og det er bra at politiet endelig har tatt en av dem. Nå får vi bare håpe at vi får tilbake gullet vårt. De tok både gull og dyre parfymer, sier hun.

Spanet området i forkant

Vitner har forklart at to eller tre personer stod bak tyveriene i Eidfjord. I tillegg knyttes mannen til flere liknende innbrudd i Odda kommune.

– Sannsynligvis har tyvene spanet i området i forkant, trolig gjennom loddsalg eller tigging, sier Aarsand.