— Jeg fikk beskjed om at jeg måtte si ifra minst et halvt år i forveien dersom jeg ville ta spansk, forteller Camilla Aase.

Det er Studvest som denne uken forteller historien om Camilla. Hun er født med cerebral parese, og er avhengig av rullestol. Til tross for sykdommen, har hun tilbakelagt ex. phil., metodeprøven og grunnfag i sammenliknende politikk, uten å bli informert om at hun må søke om å få ta de fagene hun vil.

- Følt meg vanlig

— Jeg har følt meg som en helt vanlig student. Jeg har faktisk følt meg vanligere enn noen gang tidligere. Helt til Historisk Filosofisk fakultet (HF-fakultetet) forlangte at jeg skulle forberede dem på min ankomst seks måneder i forveien, sier hun oppgitt til Bergens Tidende.

Det endte med at Camilla meldte seg opp i mellomfag i sammenliknende politikk. Etter at instituttet fikk vite at en rullestolbruker var blant studentene, flyttet de forelesningen fra andre til første etasje.

— SV-fakultetet har vært utrolig hjelpsomme, skryter Camilla.

Mellometasjer

Det er mer enn hva hun kan si om HF-fakultetet. Forelesningen i spansk skulle foregå på Sydneshaugen skole, i et auditorium som ligger mellom andre og tredje etasje.

— Det komiske er jo at de har installert heis på Sydneshaugen, men den tar deg ikke til de halve etasjene, forteller Camilla.

Instituttstyrer ved Romansk institutt, Kjersti Fløttum, synes det er beklagelig at Camilla Aase ikke kan ta spansk denne høsten.

— Problemet er at det er svært mange studenter som tar spansk, og vi trenger derfor et stort auditorium, sier Fløttum.

I god tid

Hun peker på at fordelingen av undervisningsrom er klar lenge før semesteret starter, og at det enkelte institutt ikke er med på denne prosessen. Derfor må instituttet få informasjon om funksjonshemmede studenter i god tid før semesteret begynner.

— Dersom vi hadde visst dette, ville vi ha gjort hva vi kunne for å hjelpe henne, sier Fløttum.

OPPGITT: Camilla Aase må melde seg på spansk grunnfag seks måneder før andre studenter. Årsak: hun sitter i rullestol. Heisen går ikke til den etasjen forelesningene holdes.
Foto: Eirik Brekke