JO MOEN BREDEVEIEN

Vidar Uppheim og pleierne Kjersti Håtuft og Hildur Århus på Helgeseter, et bo-, terapi— og arbeidstilbud for psykisk utviklingshemmete, hadde vært to uker i Alicante i Spania for å samle krefter i solen. Lørdag kveld reiste de hjem med SAS Braathens fly fra Alicante til Bergen.

Flyturen forløp som normalt. Ved ankomst Flesland ble det imidlertid klart at Braathens mannskap i Alicante ikke hadde varslet om at det fantes rullestolbrukere om bord i flyet. Dermed fantes ingen beredskap for å hjelpe Vidar ut.

— Vi ble sittende om bord i over en time etter at de andre passasjerene og mannskapet hadde forlatt flyet. Vidar ble sint og frustrert, sier Kjersti Håtuft om opplevelsen.

Fant ikke stolen

Ikke bare var mannskapet på Flesland uforberedt på at Vidar var avhengig av rullestol - SAS Braathens ansvarlige på Flesland klarte heller ikke finne Vidars stol, som var sendt som bagasje.

— Han løp rundt og stresset, men klarte ikke å finne verken rullestolheisen eller Vidars rullestol. Til slutt orket vi ikke vente mer. Vi løftet Vidar over i en defekt rullestol man endelig hadde klart å oppdrive på Flesland, og tok oss ut av flyet, sier Håtuft.

Braathens ansvarlige forlot på dette tidspunktet de tre passasjerene for å fylle ut en rapport om Vidars forsvunne rullestol. Og problemene fortsatte:

— Vi gikk ut av flyet, gjennom korridoren. En automatisk dør åpnet seg, og gikk igjen bak oss. Da vi skulle gå gjennom den siste døren ut til vrimlearealet viste det seg at denne ikke lot seg åpne. Så sto vi der - vi kunne se folk på den andre siden av glassveggen, men vi kom oss ikke ut, forteller Håtuft.

Fikk panikk

Håtuft forteller at hun på dette tidspunktet fikk panikk. Ventingen på flyet kombinert med klaustrofobi bidro til at hun hadde fått nok.

— Jeg ba Hildur tenne seg en sigarett, slik at brannalarmen skulle gå av. Heldigvis fikk Hildur kontakt med noen på den andre siden av veggen. Ved hjelp av tegn og fakter fikk hun disse til å kontakte sikkerhetsvaktene, som åpnet døren og slapp oss ut. Da hadde vi vært fanget i glasstarmen i cirka 20 minutt.

Da de tre passasjerene endelig kunne hente bagasjen sin, fant de Vidars rullestol demontert og liggende spredt rundt rullebåndet. De satte sammen rullestolen og reiste hjem til Helgeseter med Vidar. En flott ferie hadde fått en trist slutt.

— Merkelig, synes jeg. Vi har vært på liknende reiser med Vidar flere ganger, og alt har gått bra. SAS Braathens har vanligvis vært tryggheten selv, men denne gangen gikk det tydeligvis galt, sier Kjersti Håtuft.

Legger seg flat

I SAS Braathens legger man seg flat for kritikken:

— Jeg har ikke fått bekreftet det inntrufne internt i vår organisasjon, men slik det høres ut kan vi ikke gjøre annet enn å beklage. Det er ikke meningen at passasjerer ikke skal komme seg ut av våre fly, sier Siv Meisingseth, pressetalskvinne i SAS Braathens, til Bergens Tidende.

BLE IGJEN I FLYET: Vidar Uppheim og Kjersti Håtuft fikk en lengre hjemreise fra Alicante enn de hadde tenkt seg. Lørdag kveld ble de sittende igjen i flyet etter at mannskapet og de andre passasjerene hadde forlatt det. <br/>Foto: HELGE SKODVIN