Hilde Kristin Strand

— Man føler seg diskriminert og mindreverdig, sier Jan Erik Lien.

Den 66 år gamle rullestolbrukeren ble henvist fra Haukeland universitetssykehus til virksomheten Capio Røntgen Bergen for en MR-undersøkelse. Men da han kontaktet Capio fikk han beskjed om at de ikke kunne ta imot ham, siden han sitter i rullestol. Papirene hans skulle bli returnert til Haukeland.

— I innkallingen sto det med uthevet skrift at rullestolbrukere må ta kontakt med Capio når de mottar brevet. Det reagerer jeg sterkt på, det er det samme som at det til neste år skal stå at alle uten rullestol må ringe på forhånd. Man blir merket på forhånd, sier Lien.

- Fikk ikke snakke ferdig

— Dette har ikke noe med ekskludering å gjøre. Vi behandler selvsagt rullestolbrukere. For tiden jobber vi med å installere heis, slik at i de fleste tilfeller vil rullestolbrukerne bli omdirigert til Haukeland til heisen er ferdig, sier Odd Klausen, daglig leder ved Capio Røntgen Bergen.

Han sier at alle får samme innkalling fra Capio, og at de som sitter i rullestol bes ta kontakt på forhånd slik at Capio er sikre på at det er folk til stede som kan hjelpe til med å bære inn rullestolbrukeren.

Klausen hevder dette ble forklart til Lien, men at denne la på før Capios medarbeider fikk snakket ferdig.

— Dermed ble denne saken litt uheldig for begge parter, sier Klausen.

Lien sier han ikke fikk noe tilbud om bæring. Det ønsker han heller ikke.

— Dette er beina mine, jeg skal ikke bæres, sier Jan Erik Lien.

— Det skal legges til rette for at jeg kommer meg frem.

Han legger til at ryggsmertene som er årsak til at han skulle til røntgen blir verre ved brå bevegelser, og at bæring derfor blir smertefullt.

- Misforståelse

Lien skryter av behandlingen han har fått ved Haukeland, men synes det er litt rart at de henviser ham til en virksomhet som ikke tar imot rullestolbrukere. Før han ble henvist til Capio var Lien dagpasient ved nevrologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus.

— Jeg kjenner ikke denne konkrete saken, sier klinikkleder ved nevrologisk avdeling Johan A. Aarlie.

— På generelt grunnlag kan jeg si at det som har skjedd er nok at enten er det ikke presisert i henvisningen at dette er en rullestolbruker, eller så er ikke vedkommende som har skrevet henvisningen klar over forholdene ved Capio, sier Aarlie.

Aslak Aslaksen, avdelingsleder ved radiologisk avdeling, sier de kontaktet Capio Røntgen for en tid tilbake og bad om at Capio skaffet seg en rullestolrampe.

<b>- NEDVERDIGENDE:</b> Det er nedverdigende å få et brev som sier at fordi jeg sitter i rullestol må jeg ta kontakt før jeg kan komme til avtalt røntgentime, og deretter ikke få den MR-undersøkelse hos Capio Røntgen likevel, sier Jan Erik Lien.<br/>FOTO: HILDE KRISTIN STRAND