Det nye gresset som rulles ut på Koengen i dag bør være av det hardføre slaget. For i begynnelsen av juni kommer 22.000 Eagles-fans og dobbelt så mange Springsteen-fans hit for å trampe takten, danse og tråkke rundt på jakt etter drikkevarer og toaletter.

Ingen glidetaklinger

Kai Ove Hatlestad i Grøntanlegg AS leder utbyggingen, og han føler seg rimelig sikker på at gresset skal rekke å slå rot før konsertsesongen starter.

– Det er rette tiden på året for å legge ut gress nå. Det er mange som tror det er for kort tid, men det kommer til å feste seg fint, sier han.

Hatlestad er ikke redd for at gressmatten skal bli like omsorgskrevende som gresset på Brann Stadion var, da det ble lagt ut tidligere i vår.

– Dette er noe helt annet enn å legge gress på en fotballbane. Forhåpentlig blir det ikke så mange glidetaklinger her, sier han.

Gresset er også av en helt annen og mer slitesterk type enn det som er brukt på Stadion, og Hatlestad er mer bekymret for skader fra engangsgriller enn konsertgjengere.

Bedre for publikum Konsertarrangøren har en kriseplan i bakhånd, i tilfelle gresset ikke fester seg så godt som man håper.

– Vi har en reservasjon på et banedekke som skal rulles ut for å beskytte gresset hvis det blir nødvendig, sier Frank Nes i Bergen Live.

Utover dette betyr ikke den nye gressmatten veldig mye for den praktiske avviklingen av sommerens konserter.

– Området er mye jevnere og flatere, og det betyr at publikum får bedre sikt. Det blir også bedre atkomst til området som er tilrettelagt for rullestolbrukere, sier Nes.

Nattestengt Når Koengen ikke brukes til konserter skal området fungere som park og gjennomfartsområde for fotgjengere og syklister på vei til og fra Sandviken. Portene inn til området stenges om natten.

– Vi åpner portene halv syv om morgenen, og stenger dem igjen klokken elleve om kvelden, opplyser festningsforvalter Viggo Gulstad i Bergenhus festning.

Gulstad anslår at utbyggingen har en totalpris på mellom seks og syv millioner kroner. To millioner kroner til gang— og sykkelvei kommer fra Statens vegvesen, og resten er finansiert av Forsvaret ved Nasjonalt Festningsverk.

Si din mening om Nye Koengen her:

KORTERE VEI: Den nye gang- og sykkelstien gjennom Koengen gjør turen mellom Skuteviken og Bryggen litt kortere.
Jan Oklum
NYTT GRESS: Anleggsgartnerne trenger bare litt flaks med været, så er gressmatten sterk nok til å tåle belastningen av sommerens storkonserter.
Jan Oklum