Politiet sitter inne med omfattende bevis mot tre vietnamesere som skal ha svindlet en rekke automater på ulike kjøpesentre og butikker.

Tirsdag ble en vietnameser varetektsfengslet for en uke med brev— og besøkskontroll i Bergen forhørsrett.

Mens fengslingsmøtet pågikk bak lukkede dører, pågrep politiet ytterligere en vietnameser, også han siktet for automatsvindel. Han ble i går fremstilt for fengsling, og blir sittende i varetekt i en uke.

— Vi jakter fremdeles på en tredje person, opplyser politiinspektør Asbjørn Braanaas ved Hordaland politidistrikt til Bergens Tidende.

Politiet ønsker ikke å gå ut med hvor mange penger ligaen skal ha klart å svindle til seg. Automatligaen er foreløpig siktet for kun syv forhold, men politiet frykter saken kan være av større omfang.

Spesiell metode

To av de siktede har bostedsadresser i Bergen. Minst en av dem skal ha kontakter til det kriminelle gjengmiljøet i Oslo.

— Vi vet hvem disse tre personene er. De tilhører samme miljø, sier Braanaas.

— Er dette profesjonelle automatsvindlere?

— Svindelen er planlagt og nøye uttenkt, sier Braanaas.

Etter det BT kjenner til er to av dem tidligere dømt for automattyverier.

Metoden de har brukt for å manipulere maskinene er ifølge politiet helt spesiell og ikke tidligere blitt brukt på Vestlandet. De har gått til verks med sofistikert utstyr for å kunne lure automatene.

— Metoden er svært finurlig og avansert. Vi har tidligere sett den brukt på Østlandet, opplyser en kilde i politiet til BT.

- Kan maskinene godt

Daglig leder i Bergen Automatutleie, Frode Johnsen, sier banden som nå har slått til på Vestlandet, kan maskinene svært godt.

— Dette er helt nye maskiner som i utgangspunktet skulle være umulige å manipulere. Men de vet nøyaktig hvilke kabler de skal hente ut. Dette er profesjonelt gjennomført, sier Johnsen, som fikk tre maskiner tømt.

Både Bergen Automatutleie, Røde Kors og Norsk Lotteridrift er blitt svindlet av ligaen i løpet av den siste tiden.

— Dette er kjente folk. Vi vet hvem de er. De har vært på Vestlandet tidligere, sier Johnsen, som overvåker store deler av sin automatpark med kamera.

Fluepapir

Politiet har hatt en rekke automatsaker den siste tiden, og mener den svindelen er et økende problem.

— Spilleautomater er som fluepapir for kriminelle. Den store oppblomstringen av automater er en uting, sier politiinspektør Braanaas.

Han mener politiet bruker for mye ressurser på å bekjempe denne type kriminalitet.

— Vi blir tvunget til det. Automattyvene blir stadig mer profesjonelle, sier Braanaas, som mener spilleautomatene burde vært fjernet fra kjøpesentre og butikker.

Onsdag ble to andre menn på henholdsvis 18 og 24 år varetektsfengsel for fire uker, siktet for forsøk på automatsvindel i Åsane senter. De er tidligere domfelt for en hel rekke automatsaker.

B-GJENGEN : I fjor sommer herjet en vietnamesisk automatliga i Bergen. To av personene på bildet skal tilhøre den beryktede B-gjengen i Oslo. Politiet har mistanke om at det er den samme ligaen som nå har slått til igjen. Bildet er fra i fjor sommer da automatene på Bergen Bowlingsenter ble svindlet.