EIRIK DAMSGAARD DAG IDAR TRYGGESTAD

Tre menn har sittet fengslet i Belgia. Én ble i går utlevert til Norge og varetektsfengslet av Bergen tingrett, siktet for befatning med 4,5 kilo amfetamin.

Påtalemyndigheten krever også de to andre utlevert, blant dem en nordmann i begynnelsen av 20-årene.

— Jeg kan bekrefte at Hordaland Statsadvokatembeter har begjært utlevering i en svært alvorlig straffesak. Mannen nekter straffskyld og har bedt om min bistand, sier advokat Oscar Ihlebæk til Bergens Tidende.

Fem kilo narkotika

20. oktober 2003: Norsk politi har i lengre tid avlyttet og spanet på flere personer som planlegger en risikabel import. Etter samarbeid mellom flere politidistrikter i Norge, og politi i utlandet, reiser tjenestemenn fra Hordaland til Belgia. På jernbanestasjonen i havnebyen Antwerpen går de til aksjon. Tre menn pågripes og politiet beslaglegger 4,5 kilo amfetamin. Ytterligere to menn pågripes senere. Til sammen dreier siktelsene seg om fem kilo narkotika.

Politiet i Hordaland vil si minst mulig om etterforskningen av narkonettverket, som skal være løselig organisert med personer i 20- til 40-årsalderen. Flere er fra bergensdistriktet og kjent av politiet fra før. Deler av amfetaminen hadde adresse Bergen.

Sier minst mulig

— Vi snakker om flere enn fem personer. Vi mener vi har stanset et stort innførselsledd. Personene har jobbet sammen og forsøkt å innføre narkotika, men har ikke hatt en fast organisasjon, sier politioverbetjent Jørn Solsvik ved Hordaland politidistrikt.

Det var i Bergen politiet kom på sporet av narkotrafikken.

— Det var her saken startet. Men om alt stoffet var ment for Bergen, kan jeg ikke svare på, sier Solsvik, som ikke vil kommentere saken i detalj.

— Det gjenstår etterforskning i denne saken, sier han.

Siden oktober i fjor er det i løpet av etterforskningen pågrepet flere enn fem personer, både i Norge, Belgia og Nederland.