Sammenrullede pengesedler i dyner og skrin, beslag av heroin og 11 kilo med narkotiske tabletter med en gateverdi på tre millioner kroner. Dette er noe av det politiet har beslaglagt i det som har vokst til en omfattende narkosak.

Solgte i bergensområdet

Saken startet i Åsane i april i år da spanerne fra politiet spratt frem fra sitt skjulested og pågrep en 41 år gammel nordafrikaner. Han hadde gjennom lengre tid vært mistenkt for å ha solgt betydelige mengder heroin i bergensområdet.

41-åringen ble pågrepet da han var i ferd med å selge en heroinpakning til en misbruker. Da politiet kom til leiligheten hans, fant de over 250.000 kroner i kontanter og pakker med heroin klargjort for salg.

41-åringen har erkjent at han i en periode fra 2006 og frem til han ble pågrepet av politiet i vår, har ervervet over en kilo heroin og at han har solgt et halvt kilo. Politiet mistenker ham for å ha solgt langt mer enn han har innrømmet, og omtaler ham som et betydelig omsetningsledd. 41-åringen har fortalt politiet hvordan han tok jevnlige turer med toget til Oslo og kom tilbake til Bergen med stoff.

Komplisert etterforskning

På bakgrunn av avlytting av 41-åringen og videre avhør av nordafrikaneren, har politiet funnet mer ut om hvor han fikk stoffet fra.

Etter hvert som politiet har nøstet har det dukket opp stadig nye ting. Ett av de større beslagene i saken er 11 kilo narkotiske tabletter i leiligheten til en av de siktede.

Minst ti personer er siktet og politiet regner med at mellom syv og åtte personer kommer til å sitte på tiltalebenken i det som kommer til å bli hovedsaken.

Etterforskningen har vært svært komplisert, mye på grunn av at identiteten på de involverte har vært ukjent. Noen av de siktede har heller ikke lovlig opphold i Norge, og skal ha blitt brukt som løpegutter for mer sentrale bakmenn.

Sjokkert over ligastempel

Saken har tidligere vært omtalt i media, og afrikaneren fra Åsane er blitt fremstilt som bakmann i en større narkoliga.

— Det var et sjokk for min klient å lese dette om seg selv. Han har lagt kortene på bordet og fortalt om sin rolle. Han har gitt politiet opplysninger om hvem han har kjøpt stoff fra, og hvem han har solgt til, sier hans forsvarer Monica Nygaard.

Hun sier at klienten hennes kun har reist til Oslo og kjøpt stoff, uten å være en del av noe nettverk eller liga.

Snakk om 60 kilo heroin

Politiet vil foreløpig ikke si nøyaktig hvor mange personer de har pågrepet. Årsaken er at det fortsatt er personer som kan ha en rolle i saken, men som ennå ikke er tatt.

Tidligere har det vært snakk om at politiet har vært på sporet av så mye som seksti kilo heroin. Opplysningene stammet fra en av de siktede i saken som har forklart politiet at han kjøpte stoff av en person som reiste til Sverige tre ganger i året og hentet mellom 10 og 20 kilo hver gang.

Politiet har foreløpig ikke noe tro på at de vil komme i mål med så store mengder stoff, men opplyser at saken er blir regnet som stor.

TYST: Politiadvokat Rudolf Christoffersen er politiadvokat på saken, men ønsker av hensyn til etterforskningen ikke åkommentere noe. ARKIVFOTO: TOR HØVIK
Bergens Tidende