Snart kan denne spesialutstyrte Mercedesen bli det første som møter folk som kommer sjøveien til Bergen og Stavanger.

De to bilene, som koster 1,8 millioner kroner stykket, blir om kort tid satt inn i grensekontrollen i Hordaland og Rogaland politidistrikter, skriver VG.

Får våpen

— Dette er en oppfølging av Schengen-evalueringen i 2011, der det kom frem at vi hadde enkelte forbedringspunkter på denne type grensekontroll, sier politiinspektør Einar Dale i Politidirektoratet. Bilene skal først og fremst brukes til å kontrollere personer på fartøy som ankommer eller forlater norske havner.

De mobile kontrollboksene ble overlevert til politimesterne i går, med justisminister Anders Anundsen til stede. Bilene er godkjent som utrykningskjøretøy, og vil ha fremskutt lagring av våpen. Tjenestemennene i bilene vil også ha full tilgang til politiets operative systemer.

Overbygg

— Patruljer som driver grensekontroll ved havner i dag, har ikke direkte tilgang til politiets systemer. Det vil de få med disse bilene, sier Dale.

Et nedfellbart overbygg vil skjerme køståere for regn og snø.

Bilene kan også brukes som kommandobiler ved større hendelser.

— De er utviklet med tanke på styrket grensekontroll, men vi legger ikke noen begrensing på bruken. Det blir helt opp til politidistriktene, sier Dale.