ELISABETH LANGELAND MATRE

— E'kje det flott?

Kantor i Johanneskirken, Asbjørn Myksvoll, står utenfor kirken og nyter klangen fra 52 klokker samtidig som han filmer med sitt lille kamera.

Bergen har fått en noe spesiell visitt, et transportabelt klokkespill med 52 store og små bronseklokker, Nord-Europas største. Lastebilen med klokkene har kjørt rundt i landet i sommer og holdt konserter, og nå var det vår tur.

— De spilte i et bryllup i Austevoll i går, og jeg spurte om de hadde lyst til å holde en konsert utenfor kirken etter gudstjenesten i dag, sier Myksvoll.

Kantoren har lenge drømt om at Bergen skal få sitt eget klokkespill, og i fjor vår ble drømmen mer realistisk. Han fikk klarsignal fra Menighetsrådet til å samle inn penger til de 42 klokkene som trengs.

— Innsamlingen går litt tregt. Vi trenger to-tre millioner, og til nå har vi noen titusen kroner, sier Myksvoll. Stadig optimist.

Han håper helgens rullende visitt fra klokkefabrikken i Tønsberg kan friste bergenserne, slik at det kommer klingende mynt i kassen.

Klokkenisten på lastebilen, Vegard Sandholt, er ingen hvem som helst. Han er en av landets beste, og spiller til vanlig i Oslo Rådhus.

Repertoaret er vakkert, og med Nystemten som innledning sjarmerer han folket som etter hvert har samlet seg utenfor kirken. Siden går det slag i slag med Våren, Solveigs sang og The Sound of Music.

— Dette er bare kjekt. Spesielt dersom det kan bidra til at det kommer permanent klokkespill til Bergen også, sier Vegard Sandholt.

Hvem vet, kanskje en dag strømmer Nystemten ut fra 42 klokker i toppen av Johanneskirken?

KLING-KLANG: Nord-Europa største transportable klokkespill var på visitt i Bergen i helgen. De 52 klokkene i lastebilen veier fra 12 til 1050 kilo, og klokkenist i Oslo Rådhus, Vegard Sandholt, overrasket de forbipasserende utenfor Johanneskirken med konsert i går. Kantor Asbjørn Myksvoll drømmer fremdeles om at Bergen skal få sitt eget klokkespill.<p/>FOTO: HELGE SUNDE