RANDI KVINGE

— Ofte snakker vi om ruinromantikk med middelalderruiner som er idyllisk plassert med kyr og beite rundt. Her kan vi heller snakke om ruinrealisme, og Katarinahospitalet er blitt et museum for det moderne mennesket midt i byen, sier seksjonssjef hos Riksantikvaren, Harald Ibenholt.

Han er i Bergen for å gratulere.

— Slike ruiner er en sjeldenhet. De har vært nedgravd i århundrer, og er godt bevart, sier han.

Lang prosess

32 år er gått siden den første murveggen ble oppdaget på Dreggsallmenningen, og siden den gang har det vært jobbet med å bevare ruinene. I 1986 ble ruinene gravd frem og dekket med sand, og i 2002 startet konserveringsarbeidet. Nå er tre rom sluttkonservert ned til det hellelagte gulvet, og sjeldent gotisk murverk er tatt vare på. Det som antas å være rester av Katarinahospitalet er blitt en velpleid ruin, en ny middelalderattraksjon i Bergen

Riksantikvaren har hatt ansvar for arbeidet under jorden og brukt 800.000 kroner på utgraving og konservering. Bryggens venner, med Karin Joys Vabø i spissen, har samlet inn 1,3 millioner kroner for å få til glassbygget og himlingen over.

— Det er enormt gledelig å se hvordan stedet har forandret seg fra en stygg sandhaug til flotte ruiner, forteller hun.

For arkitekt Rolf Hermansen har det viktigste arbeidet vært tilbakeholdenhet. - Målet har vært å fremheve murene best mulig, og det har vært et krav fra Riksantikvaren at det skulle beskyttes mot vær og vind, forteller han.

Brukt som steinkjeller

Ruinene er blitt hetende Katarinahospitalet, men byantikvar Siri Myrvoll sier det er umulig å bevise at ruinene virkelig stammer fra kvinnehospitalet til Katarinakirken. Skriftlige kilder bekrefter likevel at det fantes et murhus i området som kong Håkon Håkonsson fikk bygget før brannen i 1248. Etter brannens ødeleggelser lot kong Magnus Håkonsson Katarinakirken og hospitalet gjenreise i Vågsbotn i 1266.

-Vi tror at hospitalet ble flyttet etter brannen, og at dette stedet ble brukt som en steinkjeller. Den ble siden ryddet ved utbyggingen av festningen på Bergenhus, sier Myrvoll.