Nei, det handler ikke om nyklekkete fugleunger, men om å starte egen bedrift ved hjelp av såkalte inkubatorer eller rugekasser. Disse rugemaskinene skal få folk i regionen ut av den passive lønnsmottakermentaliteten og over på innovasjon.

— Det plagsomme med at Norge er så rikt og suksessfullt er at det hemmer satsingen på innovasjon, sa BI-rektor Torger Reve nylig.

Det kan ikke folk i Sunnhordland unnskylde seg med. Her står nemlig selskapene i kø for å gi starthjelp til gründere.

Sist ut var Viking Innovation Partner (VIP) som ble erklært sjøsatt av olje- og energiminister Thorild Widvey på Bømlo for to uker siden. Nå venter idédugnad for nye produkter og tjenester knyttet opp mot olje- og gassutvikling i Barentshavet. To år frem er målet 100 medlemmer, 20 aktive prosjekt og 15 nye produkt.

Omstillingsarbeidet gjennom SNU AS har avlet 360 nye jobber og sikret 430 eksisterende arbeidsplasser i kommunene Stord, Fitjar og Sveio. På fire år er det investert 44 millioner kroner fordelt på stat, fylke og kommuner til forretningsutvikling innen informasjonsteknologi, etablert næringsliv og havbruk. Målet er i alt 960 jobber innen fristen går ut for omstillingsarbeidet i år 2006.

En SNU-avlegger er Bedriftsinkubatoren Rugekassen Sunnhordland AS i Sagvåg. Denne rugekassen har alet opp hele syv levedyktige bedrifter innen avansert informasjonsteknologi. I tillegg driver Samarbeidsrådet for Sunnhordland bedriftsutvikling i andre Sunnhordlandskommuner.

Som om ikke det er nok, finnes det nå også en kuvøse for industrigründere på Stord. Industriinkubatoren Vekst Industri Sunnhordland (VIS) skal over fire år bruke 11 millioner kroner på å utvikle nye bedrifter i skyggen av Aker Kværner.

Første bedrift ut av kuvøsen var firmaet Advantec AS. 20 mann fra Aker Kværner Elektro valgte å si farvel til tryggheten som lønnsmottakere.

— Det er ikke et valg du tar hver dag. Vi går fra å stå trygt og godt i et konsern til å stå alene, men jeg har ikke tvilt, sa Magnar Aaland, fersk administrerende direktør i det nye selskapet til Bergens Tidende. Og rugekassens mamma, Annbjørg Skjerve, er ikke snau.

— Målsettingen for 2005 er å etablere seks nye bedrifter.

Denne rugementaliteten kommer helt fra øverste hold i regjeringen. Den ønsker at industristeder med omstillingsbehov skal få hjelp gjennom satsingen på industriinkubatorer i samarbeid med eksisterende næringsliv. I fjor ble det etablert fire slike - i Verdal, Årdal, Egersund og på Stord. I løpet av 2005 kan tallet bli doblet.

Mulighetene er med andre ord store for dem som våger å klippe navlestrengen og begi seg ut i verden på egen hånd. Man skal selvsagt ikke ta lettvint på det å starte egen bedrift. Mye hardt arbeid venter, og man må gjerne være både vaskehjelp og direktør på en gang.

Men det er nå sjansen er der. Ingen vits å la rugekassene ligge å ruge på pengene og kompetansen heller.