I Solheimsvatnet flyter to fuglehjem i luksusklassen. Nyspikret, torvlagt og sjøsatt av skoleelever knyttet til stiftelsen Motivasjon og Mestring.

Med Bergen Kystkultursenter som base får et trettitall ungdommer et pustehull i skolehverdagen, med aktiviteter som fisking, dykking, seiling og klatring når skolearbeidet innimellom blir for teoretisk og «trøtt».

Tirsdag var det stokkendene i Solheimsvatnet som fikk en tryggere rugeplass, takket være praktisk innsats fra ungdommer med motivasjon på timeplanen.

Fester flåter

— Klar til å feste den første flåten? spør Tore R. Solberg, daglig leder ved stiftelsen Motivasjon og Mestring.

Bjørn Remi (15) og Kristoffer (13) er lette å be og hiver seg i robåten sammen med lærer Bjørn Helgaas.

Rugeflåten, med tak og det hele, skal festes på tre forskjellige punkter før den er skikkelig fortøyd og kan tas i bruk.

Solheims-endene skjønner at noe er på gang og har lagt seg i bero på østsiden av vannet, og gumler gress mens de venter på at flåtene skal bli innflyttingsklare.

Satser på ungdom

— Ved å legge disse flåtene godt ut i vannet gir vi endene trygge rugeplasser, sier Tore Solberg. Han forsikrer at flåtene er laget etter oppskrift fra Norges Jæger og Fiskerforbund, så det skal visst ikke stå på ABCen.

I tillegg er det Bergens Jæger og Fiskerforening som har tatt initiativet til dette prosjektet, får vi vite.

Denne foreningen ønsker å satse ekstra opp mot ungdom, og elevgruppen på fem som deltar i prosjektet i Solheimsvatnet er i tillegg blant mange ungdommer som også står foran eksamen i Jegerprøven.

— Vi har fått skyte både med hagle og salonggevær, forteller guttene i munnen på hverandre.

Endene i Solheimsvatnet er det imidlertid ingen fare for, de skal få ruge i fred i sine nye torvlagte hjem.

Tar 36 elever

Stiftelsen Motivasjon og Mestring har 36 elevplasser og tar imot ungdomsskoleelever fra hele Bergen kommune. Elevene har base i Bergen Kystkultursenter i Sandviksbodene én eller to skoledager i uken. Noen av dem over en periode flere år.

— Driften er organisert slik at den enkelte skole kjøper tjenester hos oss, forteller Tore R. Solberg. En egenandel faller på skolene, men Bergen kommune spytter i resten.

— De aller fleste av aktivitetene våre er knyttet opp til kysten, sier Solberg og nevner stikkord som båtliv, fiske og fjell.

Og stokkendene i Solheimsvatnet.

I ARBEID: Rugeflåtene klargjøres på land før de skal sjøsettes i Solheimsvatnet. Preben Irgens Hansen (16) til venstre og Øystein Billy Eriksen (15) skal i gang med å legge torv på flåten.
FOTO: MARITA AAREKOL