JAN HARALD TOMASEN

— Jeg har alltid bedrevet litt sjonglering, trylling og annet artisteri. Derfor hadde jeg et helt klart ønske om å avtjene førstegangstjenesten i drilltroppen i HM Kongens Garde, forteller Fylling. Og nå er han i ferd med å gjøre seg ferdig med året i Forsvaret. Den mektige avslutningen er verdens største militærmusikkfestival, Edinburgh Military Tattoo.

— Dette er magisk, rett og slett. Hele settingen, den intime arenaen med publikum så tett innpå og den fantastiske stemningen, forklarer han.

- Gøy å være best

Rune Fylling legger ikke skjul på at det var etter å ha sett en gardeoppvisning på tv at han bestemte seg for at dette ville han og.

— Det angrer jeg ikke på. Det er en god utdannelse. Man lærer å tenke selv, bli selvstendig og ikke minst lærer vi å mestre utfordringer, stress og strenge krav, forteller han, og legger til at det er kunnskap han alltid vil ha nytte av senere i livet.

— Dessuten er det jo gøy å være best, sier han til med et smil - og sikter til publikums daglige tilbakemeldinger på nordmennenes oppvisning.

Bygger opp

22-åringen mener året i Garden har vært svært lærerikt på mange plan.

— De strenge kravene til disiplin, orden og kravene til prestasjoner bidrar til å bygge en opp på det personlige plan. Vi må ta godt vare på hverandre på det personlige planet, både når vi gjør det bra og naturligvis dersom noen skulle gjøre feil.

Sammen med sine kollegaer i 3. Gardekompani leverer Fylling forestilling hver eneste dag i hele august. Ingen andre utenlandske avdelinger er noen gang invitert til å delta så mange ganger som HM Kongens Garde. For syvende gang setter nordmenn sitt preg på denne verdenskjente festivalen.

— Vi skal definitivt leve opp til ryktet. Derfor er det trening, stryking av uniform og pussing av sko fra syv om morgenen, forteller han.

— Det er nesten slik at de andre deltakerne her lurer på om vi ikke er ferdige med å trene. Men det blir vi jo aldri, slår Fylling fast.

56. gang

Edinburgh Military Tattoo er en militærmusikkfestival med historisk sus, og pågår nå for 56. gang. Hvert år samler festivalen ved Edinburgh Castle over 200.000 tilskuere fra store deler av verden. Årets Tattoo er for øvrig satt sammen av følgende programposter: The Massed Pipes and Drums - den største samling sekkepiper og trommer noen gang - bredt sammensatt gruppe fra England, Skottland, Sør-Afrika og Irland, The Imps Motorcycle Team med artister fra 6-16 år, The Band and Bugles of The Light Division, The Massed Higland Dancers fra New Zealand, The Royal Marines, Trinidad and Tobago Defence Force Steel Orchestra, Russian Cossack State Dance Company og The Massed Military Band. Til sammen halvannen times forestilling der både slaget ved Trafalgar og 60-årsmarkeringen av slutten på annen verdenskrig blir markert.

Produsent for Edinburgh Military Tattoo, brigader Melville Jameson er svært fornøyd med å ha nordmennene som trekkplaster.

— Denne avdelingen slutter aldri å overraske, slår han fast og poengterer at det er svært imponerende at en avdeling med soldater i førstegangstjenesten hevder seg minst like godt som de profesjonelle avdelingene.