• Tobakk er et helt lovlig nytelsesmiddel. Vi vil hevde vår rett til nyte en sigarett innendørs i festlig lag.

RAGNHILD HOV

Rigmor Furnes (39) og Svein Berg (45) sitter ved det innerste bordet på Børs Café, røykernes høyborg i Bergen, og nyter en sigarett på oppfordring fra Bergens Tidende.

Mandag kveld blir den siste røyken stumpet på norske utesteder. Helseminister Dagfinn Høybråten har jaget røykerne ut på gater og til uteserveringer.

Men nå slår røykerne tilbake mot røykeloven. De har organisert seg.

Samboerparet er begge styremedlemmer i den nystartete røykeforeningen, «Vel Blåst Norge».

— La det være sagt med en gang. Vi har ikke dannet forening for å bekjempe røykeloven, understreker de to.

Men de vil likevel ikke legge skjul på at de føler at i dagens samfunn blir røykerne sett på som halvkriminelle. Furnes og Berg legger ikke skjul på at røykeloven provoserer dem.

Blir stemplet

— Særlig synes jeg at det er en tendens at kvinner blir sett ned på om vi røyker, sier Rigmor Furnes som har et daglig sigarettforbruk på ca. ti sigaretter. Hun karakteriser seg selv som en typisk selskapsrøyker.

— Å nyte en sigarett bør ikke være noe å skamme seg over, mener hun.

Svein Berg har dobbelt så stort sigarettforbruk som samboeren. Selv mener han at han aldri har hatt noen plager av røykingen. Han kjenner seg i god form og kvir seg ikke for fysiske utfordringer som sykkelturer og fjellturer.

— Jeg forstår at de ansatte i restaurantbransjen trenger en arbeidsmiljølov som beskytter dem mot røyk, sier Furnes som selv har bakgrunn fra restaurantbransjen.

— Men jeg kan ikke forstå at det ikke skal være mulig å finne løsninger slik at det fremdeles skulle være mulig å ta seg en røyk innendørs når man går ut.

«Vel Blåst Norge» s hovedoppgave blir å finne løsninger som ikke kaster røykere totalt ut i kulden vinterstid.

— Alt vi ønsker oss er et eget rom der vi kan røyke uten at verken røykerne eller restauranteierne bryter loven

— Egne røykesalonger?

— Kall det gjerne det. Vi trenger et alternativ til gaten, sier Berg.

«Røykelokaler»

På sikt håper foreningen å kunne å skaffe seg egne «røykelokaler». Men foreløpig finnes det ingen konkrete planer for etablering av klubblokaler verken i Bergen eller andre steder.

Røykeforeningen skal være en ren ikke-kommersiell forening. Medlemskontingenten er 100 kroner pr. år. I dag tilsvarer det prisen på halvannen pakke sigaretter.

— Har dere mange medlemmer?

— Fordi vi er så nye har vi ingen oversikt over det. Men vi regner etter hvert med å få medlemmer over hele landet.

Foreningen har i en måneds tid hatt en egen hjemmeside på nettet.

— Vi har allerede hatt nesten 41.000 besøkende. Det er meget bra, sier de to.

DEN SISTE RØYK: På byens røykekafe, Børs Cafe, nyter samboerne Rigmor Furnes og Svein Berg den siste røyk. Mandag er det deinitivt slutt - hvis ikke de to lykkes med målsettingen til sin nye røykeforening.<p/>FOTO: KNUT STRAND