21-åringen mor fortviler.

— Jeg har krevd at personalet på boligen stopper min sønn fra å røyke hasj, men ingenting skjer. Mentalt sett er han som et barn, sier hun.

Hasjpipen hans er blitt brun av bruk. På veggen henger en plakat av Bob Marley og Manchester United-effekter. Her, i en kommunal omsorgsbolig i Bergen, har 21-åringen bodd siden han var 17.

— Jeg hadde en annen pipe før. Men den ble så utslitt at jeg måtte kaste den, sier han.

Diagnosen

21-åringen er diagnostisert med en lett psykisk utviklingshemning og betydelige atferdsproblemer. Han trenger hjelp til mange av hverdagens oppgaver, som rengjøring, middagslaging og handling på butikken.

I flere år etter at han flyttet inn, har 21-åringen røykt hasj i den lille boligen. Ofte hver dag. Han tilbringer de fleste av døgnets timer i leiligheten han disponerer i det kommunale bofellesskapet.

Når han røyker, synes han hverdagen blir enklere å håndtere. Han sliter med angstanfall.

— Jeg blir i godt humør av det. Det er en god følelse, jeg har ikke opplevd noe som er bedre. Når du spiser, blir smakene himmelske. Filmer blir bedre, sier mannen.

Cannabis som medisin

21-åringen sier han bruker cannabis omtrent som medisin for å mestre angsten. Kommunens ansatte er der til kvelden kommer, men om natten må han ringe en vakttelefon for å få hjelp. Det er særlig da han får anfallene.

— Jeg blir nervøs og urolig, klarer ikke å snakke. Og så får jeg mange tanker i hodet og sånt. Da har jeg ingen å prate med, sier han. Han sier han har lyst å slutte å røyke, men at det er vanskelig.

21-åringen sier at det ikke kommer nattevakter når han ringer om natten. Dette bestrider Bergen kommune, som sier at de ikke har registrert i sine journaler de siste to månedene at 21-åringen har ringt. Han har fått nattevakter når han har spurt på dagtid om å få det.

Snudde av lukten

Selv om 21-åringen er under kommunens omsorg hele døgnet, kan de ikke gjøre noe for å stoppe narkotikamisbruket, ifølge dem selv.

— Personalet har kommet hit og blitt møtt av cannabislukt i gangen. Da har de bare snudd seg og gått ut igjen. Det virker som om de ikke bryr seg, sier 21-åringen.

Moren hans sammenligner det med at hun skulle gitt en vanlig 16-åring lov til å røyke hasj hjemme.

— Da hadde barnevernet kommet med det samme. De ville kalt det omsorgssvikt, sier hun.

For rundt to år siden oppdaget hun for første gang at sønnen røykte hasj. Hun sier hun da tok det opp med personalet på omsorgsboligen. Da visste de allerede om det, ifølge henne.

- Som et barn

21-åringen går på antipsykotisk medisin for å holde tankene i sjakk. Han har flere ganger sagt at han vil prøve sterkere narkotika for å holde seg oppe.

Moren er bekymret. Hun har sett, sier hun, at det ikke går bedre med sønnen.

Sønnen har hatt problemer med aggressivitet, og moren har gått med voldsalarm. 21-åringen har grepet til kniv flere ganger, og har en historie med voldsbruk, ifølge flere av vedtakene og utredningene BT har sett.

Han har finansiert forbruket ved å lure unna boligstøtte til en konto han selv styrer.

21-åringen er ikke umyndiggjort, men har en hjelpeverge som styrer økonomien. Hjelpevergen vil ikke kommentere saken til BT.

En bekjent skal ha forsynt ham med hasj – også på kreditt. Nå er moren redd sønnen selv skal begynne som selger eller ta på seg torpedooppdrag for å finansiere sitt eget bruk. Selv vet han ikke hvordan fremtiden vil se ut.

21-åringen sier han bare vil føle seg trygg.

— Det gjør jeg ikke i dag, sier han.

BOB MARLEY: Veggene i leiligheten i det kommunale bofellesskapet 21-åringen bor i er dekorert med plakater og fotballtrøyer. Ofte blir 21-åringen sittende våken hele natten, mens dagen går med til soving.