• Hva sier du? At jeg kan bli blåst på sjøen? Det har jeg ikke tenkt på.

ÅSMUND EGELAND

Nysgjerrighet drev Landås-boeren Roy Arthur Høyvik (35) inn i regntøyet og opp på scooteren i verste oversvømmelsestid i Bergen sentrum i går.

— Jeg må jo få med meg de værrekordene jeg kan, sa den blide motorsyklisten til BT.

Uredd freste han gjennom saltvannet ytterst på Dreggekaien på sin 125 kubikk kraftige Suzuki. Og det var altså ingen vannscooter. Han var åpenbart ikke i tvil om hvor kaien sluttet og Vågen begynte.

- Herlig og fascinerende

Sjøen skvulpet over kaikanter og vannet dannet en svær dam foran husene på Bryggen i Bergen sentrum i går. Media og skuelystne strømmet til i 12-tiden, da vannet var forventet å gå over alle bredder. Og de ble nok ikke skuffet.

Dreggekaien var et ekstra populært utkikkspunkt. Nysgjerrige sjåfører utsatte gladelig kjøretøyet sitt for det salte vannet som skvulpet over kaikanten.

— Det er fascinerende og herlig, nærmest jublet trønderne Barbro Johansson og Carina Strøm. - Så lenge alt går bra, la de ettertenksomt til.

Da de fredag kom til Bergen for å besøke datter og søster Camilla kjøpte de seg flunkende nytt regntøy, fra topp til tå. Det trengte de i går, da de helt frivillig tok på seg å lufte hunden Sara i stormbygene langs kaiene.

Klokken 12.50 stengte Havnevesenet Dreggekaien. Rune Hansen og Frode Askeland satte opp sperrebånd.

— Vi sperrer av her for at folk skal kunne se kaikanten, sa Rune Hansen til BT.

Tok seg en dukkert

Noen vasset i flomvannet, noen kjørte. Andre tok seg like godt en dukkert.

Steinar Kålås vakte betydelig oppmerksomhet da han iført våtdrakt badet i sjøvannet som flommet over Bryggen. Rett utenfor butikkene ålte biologen med kontor like bak Bryggen seg rundt i vannet.

— Jeg måtte ta meg en dukkert. Det er ikke ofte du får sjansen til dette, sa friskusen, som innrømmet at han frøs litt på hendene.

Skremte vannet med troll

Vannet rant inn i flere butikker på Bryggen og sto noen steder 20 cm opp langs veggen.

Bryggen Husflid hadde plassert ut et lite troll ved inngangsdøren. Men vannet var ikke redd for troll. Gulvet ble søkkende vått, og inne i butikken var antrekket sydvest.

Kunstneren John Audun Hauge hadde heldigvis ryddet vekk gjenstander i lokalene sine i Sandviksboder 19 på forhånd.

— Værforholdene var godt varslet denne gangen, sier Hauge til BT.

I går var vannstanden inni boden ca. 20 cm på det meste.

— Det er litt råere her enn jeg kunne ønske, sier kunstneren som bruker sjøboden til å oppbevare og stille ut skulpturer.

Måtte holde sønnen fast

— Jeg har bodd i Bergen i 20 år, men det er første gang jeg har sett dette, sier Sissel Østrem. Hun gikk ut for å se på været sammen med sønnen Isak (6). Moren ville gjerne ta et bilde av sønnen, men torde ikke slippe ham i den sterke vinden. - Jeg er redd for at han skal fly av gårde, sa hun til BT. Og fikk en freelancefotograf til å holde sønnen fast men hun knipset.

Selv om Bryggen ble oversvømt i går, var ikke vannstanden rekordhøy, verken der eller andre steder på Vestlandet, meldte Statens kartverk i går ettermiddag. Vannstanden i Bergen var 225 centimeter over såkalt nullnivå.

TRØNDERE PÅ BYTUR: - Slik opplever vi ikke i Trondhim, påstår Barbro Johansson (49) og Carina Strøm(28). Mor og datter synes det er fascinerende.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ
ORDFØRER MED LILLA PARAPLY: Ordfører Herman Friele lot seg lokke ned til havnen av journalister fra Dagbladet. Han pilte fort vekk igjen da spilene på paraplyen røk.
NESTEN SOM Å KJØRE PÅ VANNET: Det erikke helt ewnkelt å se hvor Dreggekaien slutter og Vågen begynner. Roy Arthur Høyvik tar sjansen på at det går bra.