Avdelingsleder Tom Eriksen i Bennex Transmark Norge AS mistenker tyvene for å røve i øst og i vest. Han ser ikke bort i fra at den lille, men svært så verdifulle undervannsbåten alt er på vei ut av landet.

— Enten det, eller så har en lokal Petter Smart bestilt tyveriet fra personer i tvilsomme miljøer for å få seg noe å skru på, sier avdelingslederen i firmaet som har hatt miniubåten inne på service på oppdrag fra den svenske marinen.

Kuttet kabelen

Den kaprede farkosten er 70-80 centimeter høy, rundt 1,20 lang og veier mellom 400 og 500 kilo og ble trolig stjålet en gang mellom lørdag kveld og mandag morgen.

Miniubåten stod under en pressenning på kaien utenfor firmaets lokaler på Tollbodalmenningen da tyvene, trolig ved hjelp av lastebil eller varebil, slo til.

I går kveld var politiet på stedet for å sikre seg spor etter røverne som har kuttet kabelen ubåten henger fast i.

— Fartøyet er av typen ROV (Remote Operated Vehicle), som må fjernstyres fra overflaten. Tyvene har bare tatt med seg selve ubåten, ikke styre-enheten. Ubåten vil dermed være ubrukelig for alle andre enn oss, produsentene og den svenske marinen, forteller Eriksen.

Det er likevel flere deler på miniubåten som gjør den til en ettertraktet skatt for de som har greie på slikt. Et undervannskamera, en sonar, to gripeklør og andre spesialdeler kan i beste fall gi røverne en gullkiste med 1,5 millioner kroner i.

Vurderer dusør

Det var mange tilfeldigheter som gikk i røvernes favør i helgen. Miniubåten skulle egentlig hentes fredag, men ble forsinket. Vanligvis oppbevares slike gjenstander i lokalene til firmaet, men denne helgen ble den plassert ute på det ubevoktede kaiområdet. I helgen lå en supplybåt fortøyd bare noen meter unna, men kastet loss allerede lørdag kveld.

— Mye kan tyde på at det har vært en inside jobb, men jeg tror dette har vært bestilt utenfra, sier Eriksen.

I dag vil direktør Tore Diesen diskutere med politiet om firmaet skal utlove en dusør for opplysninger som fører til at miniubåten kommer til rette.

GJEMTE TO MILLIONER BAK PRESENNING: Røverne visste akkurat hvor skatten lå. Bak denne grå pressening på Tollbodallmenningen stjal de i løpet av helgen en miniubåt til en verdi på 2 millioner kroner. Avdelingsleder Tom Eriksen i Bennex Transmark Norge AS.
KNUT EGIL WANG