— Beboerne våre sier til oss at en del av de verste stedene, som jeg kaller rottereir, er fortsatt i bruk. Samtidig merker vi at pågangen fra kommunen er blitt mindre. De synes vi er blitt for dyre, sier Gro Håheim, daglig leder i Bakkegaten bo- og omsorgssenter, Frelsesarmeens lavterskeltilbud i Bergen.

Hun forteller at en av beboerne for kort tid siden måtte flytte ut fordi Bergen kommune ikke ville stille garanti for ham lenger.

— De ville flytte ham til «kråkeslottet» i Laksevåg i stedet. Der nektet han å bo.

Hospitset i Laksevåg Håheim omtaler, ligger i Damsgårdsveien, og er beryktet. Huset er i svært dårlig stand både innvendig og utvendig.

Skittent og forsøplet

Mandag kritiserte sosialminister Ingjerd Schou Bergen kommune for å bruke hospitser som «sosial dumpingplass». Helsebyråd Helen Nordeide Fløisand sa til Bergens Tidende at Bergen kommune har sluttet å bruke de verste stedene.

Bergens Tidende besøkte et av de mest beryktede hospitsene i byen. Vi slapp inn i kjelleren, som er bebodd av en narkoman mann som Bergen kommune betaler oppholdet for. Han har bodd der et år, selv om hospitser kun skal være et midlertidig tilbud.

I kjelleren ligger søppel og skitne klær overalt, og det ser ikke ut til å ha vært vasket på svært lenge. Dørene er ramponerte. I en dørkarm er det festet en kniv.

- Tenker bare kvantitet

Kontrasten til Frelsesarmeens lavterskeltilbud i Bakkegaten bo- og omsorgssenter er slående. Her er rommene rene, og de beboerne som ikke klarer å vaske selv, får vasket hver dag. Alle får tilbud om tre måltider pr. dag, det er vaskeri, heltidsansatt sykepleier og vernepleier, samt legetilbud. Beboerne har tilsyn 24 timer i døgnet. Men selv om svært mange ønsker å bo her, er det ledige rom. Daglig leder Gro Håheim mener Bergen kommune tenker kvantitet og ikke kvalitet når de tilbyr folk hospitsplasser.

— Vi har en døgnpris på 665 kroner, og det er det verdt. I motsetning til mange av de andre hospitseierne, er ikke vårt mål å tjene penger. Jeg mener kommunen tenker kortsiktig, de sparer kanskje noen kroner på å velge et billigere tilbud, men på sikt lønner det seg å gi rusmisbrukere et ordentlig tilbud. Ingen blir rusfrie i disse rottereirene.

Blir syke og avmagrede

Hun sier de ofte må sette i gang omfattende behandling når de får inn rusmisbrukere som har bodd på de verste hospitsene.

— De er ofte avmagrede, syke og fulle av infeksjoner.

Håheim klandrer ikke sosialkontorene for at de plasserer folk i de billige hospitsene.

— Sosialkontorene blir presset til å spare penger av Bergen kommune. Det er kommunen som må ta ansvaret.

Redde for å bli kastet ut

Bergens Tidende snakker med to av beboerne på Bakkegaten bo- og omsorgssenter. Verken «Ronny» eller «Mats» har lyst til å flytte herfra.

— Jeg har bodd her siden juli i fjor, men har fått beskjed av kommunen om at det er for dyrt å ha meg her. Jeg må ut i september, og inn på Botreningssenteret. Jeg vil mye heller bli her.

Begge to har bodd på hospitser tidligere. De er ikke i tvil om at Bakkegaten bo- og omsorgssenter er å foretrekke.

— Dette stedet er et femstjerners hotell i forhold til noen av stedene jeg har vært. Jeg bodde på hospitset i Damsgårdsveien i Laksevåg for noen år siden. Der var det skittent og ille, toalettene var helt forferdelige. Det var like kaldt ute som inne, og det å ta seg en dusj når det er minusgrader på badet, er ingen fornøyelse, sier «Ronny».

KRITISERER KOMMUNEN: Gro Håheim og Bengt Anthun i Frelsesarmeen mener Bergen kommune lar være å bruke deres tilbud fordi de vil spare penger. FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN