Vi teller minst 20 rotter i det lille smuget mellom Fana Sparebank og restauranten Yang Tse Kiang. Sannsynligvis er det mange flere, skjult i en sønderrevet bossekk i halvmørket mandag kveld.

Rotteeldorado

Byvandrere flest går rett forbi rottene, uten å legge merke til dem. Andre skvetter til. Lærerstudent Oda Rykken skulle ta bussen hjem til Sandviken da hun oppdaget rottesmuget.— Rett ved busstoppet ser jeg en rotte som piler forbi. Jeg ser hvor den går, og der er det ti rotter til, sier hun.

Det er mye rotter i Vågsbunnen og på Torget, men man ser sjelden mer enn én eller to om gangen. Dyrene er vanligvis ganske sky. Dette ser ut til å være i ferd med å endre seg.

Mye tyder på at rottene er blitt tammere. Som bt.no tidligere har meldt: Rottene løper mellom beina på folk ved Smålungeren og andre steder i sentrum.

Modige dyr

Da bt.no begynner å ta bilder, løper noen av rottene lenger inn i smuget og forsvinner i mørket. Andre bryr seg lite om fotograferingen, og går rett imot oss. De modigste holder seg på et par armlengders avstand, omtrent som sultne duer i Byparken.At det kryr av folk like ved, ser ikke ut til å bry rottene stort. De fortsetter å gnage i seg matrester.

Oda Rykken har fått med seg at kommunen har kjørt en kampanje mot rottene, der målet er å få folk til å slutte å «mate rottene» med søppel. Hun mener at enda skarpere lut må til.

— Jeg synes kommunen burde ta rotteproblemet mer seriøst, sier hun.

Hun reagerer på at folk fortsatt setter ut bossekker fulle av mat i smugene midt i byen.

Klager på naboer

bt.no presiserer at den kinesiske restauranten ved siden av smuget ikke er ansvarlig for rotteproblemet.

Innehaveren av restauranten er fortvilet over situasjonen, og har klaget andre næringsdrivende i nabolaget inn for kommunen.

Mattilsynet kontrollerte nylig restauranten, og det er ingen spor etter rotter i lokalene. All håndtering av avfall skjer i sikre former innendørs, nettopp på grunn av rotteplagen i området.

Hvor i byen har du sett rotter? Skriv gjerne en kommentar i feltet under!

Jon Tufto