— Det var helt tydelig at noen hadde lagt maten der med vilje, sier Andreas Nieuwejaar.

Natt til søndag var han ute på jobb som vekter i Bergen sentrum. I Nygårdsgaten, like ved St.Paul ble han oppmerksom på et hull i veikanten. Nede i hullet satt 6-7 rotter og spiste på hundemat.

— Hundematen lå strødd rundt rottebolet. Det så ut som om dyrene dro maten med seg ned, forteller Nieuwejaar.

Tamme rotter

Ifølge vekteren virket rottene tamme. Da han tok fram telefonen for å ta et bilde av det han så, virket de bare nysgjerrige.

— Jeg kom ganske nær. Det er ikke rart de blir tamme hvis de er vant til at folk kommer og mater dem, sier han.

Noen timer etter at Nieuwejaar oppdaget hullet i bakken, kom han gående fordi enda en gang. Da var all hundematen borte.

— Det er jo ikke bra å mate rottene i nærheten av skolen, sier han.

Andre har også meldt fra om mating av rotter i sentrumsområdet. I februar fortalte Astrid Therese Moen at hun nesten hver dag ser at noen har lagt ut hundemat i store mengder langs Fløenstien ved Store Lungegårdsvann.

- Miljøkriminalitet

Jan Wilhelm Werner er undervisningsinspektør ved St. Paul skole. Han bekrefter at de har et rotteproblem på området sitt.

— Vi har engasjert et eksternt firma til å sette opp rottefeller. Dette koster oss mange penger. I tillegg er vi svært opptatt av at elevene ikke skal kaste frukt og matretter i skolegården, sier han.

Werner har ikke selv sett at noen har matet rottene i nærheten av skolen, men han har hørt at det skjer.

Ikke ulovlig

— Dette er uvettig. På vegne av skolen og menigheten vil jeg si at vi oppfatter det som miljøkriminalitet. Rotter kan føre til generell ødeleggelse og sykdommer. Jeg håper noen med myndighet kan si at dette er ulovlig.

Ifølge smittevernlege Øystein Søbstad i Bergen kommune finnes det ingen lover som forbyr rottemating, men han advarer likevel sterkt mot å gjør det.

— Selvfølgelig får det negative konsekvenser. Vi vil ikke ha flere rotter i sentrum. Det er allerede mer enn nok. Rotter kan formidle smittsomme sykdommer, understreker Søbstad.