Mandag morgen ble det funnet en død rotte i en av rottefellene Godt Brød hadde satt ut. Fellen var en limplate, og skadedyrfirmaet Rentokil, som bakeriet samarbeider med, antok at rotten hadde gått på den natt til mandag. Fellen var satt ut i det de ansatte på Godt Brød kaller bakgården, et rom utenfor bakdøren til bakeriet.

Men alarmen gikk allerede fredag kveld. Litt før klokken ni på kvelden gikk en gjeng på 6-7 personer forbi, og observerte en rotte like innenfor et av vinduene i bakeriet. Da de banket på vinduet, gjemte rotten seg. Mandag morgen ringte en av dem Statens Næringsmiddeltilsyn i Bergen.

— Det er ikke slik at vi umiddelbart tror på slike ting. Men vi hadde inspeksjon samme dag som vi fikk inn meldingen, og fikk bekreftet at Godt Brød hadde et rotteproblem, sier Aslaug Sandvin i Næringsmiddeltilsynet.

Ikke første gang

Ifølge daglig leder og hovedeier Øystein Løvlie har bakere tidligere sett og hørt rotter i lokalet.

— Jeg fanget en for fire måneder siden. Den løp på cafégulvet, sier bakeren Philip Walker til Bergens Tidende.

Løvlie mener Godt Brød har gjort mye for å hindre rotter i å komme inn.

— Vi har periodisk skadedyrkontroll. Rentokil kommer hver eller hver andre måned. De har ikke sett spor av gnagerne. Men det er jo mye rotter i byen, sier han.

Bakeriet har også bestilt en murer som torsdag skal tette en mulig rotteinngang. På utsiden av bakeriet ligger det flere klatter med betong inntil veggen.

Næringsmiddeltilsynet er enig i at bakeriet har gjort mye.

— Godt Brød tar dette alvorlig, og har gjort mye viktig, men vi har nulltoleranse overfor rotter i lokaler der det produseres mat, sier Sandvin i Næringsmiddeltilsynet.

Det at bakeriet har gjort mye for å hindre rottene, var årsaken til at bakeriet ikke måtte stenge, men kunne vente til helgen med den omfattende desinfiseringen.

- Hensiktsløst

Konsekvensene for Godt Brød er en rundvask av hele lokalet i helgen, desinfisering av alt som kan ha vært eksponert for rotter, og ny vasking for å fjerne desinfiseringen. I tillegg må det iverksettes forebyggende tiltak, for eksempel i samarbeid med et skadedyrfirma.

Løvlie frykter at vaskingen og desinfiseringen vil komme på minst 15.000-20.000 kroner. Han er skeptisk til Næringsmiddeltilsynets pålegg.

— Det er alvorlig at noen går på limplaten hos oss. Men ifølge Rentokil er det hensiktsløst å desinfisere før problemet er løst. Hvis det skal gjøres hver gang det er mistanke om at det har vært rotter i lokalet, må prisen på skillingsboller settes opp med en tier. I dette tilfellet er det bortkastede penger. Men vi må jo rette oss etter pålegget, takke og bukke, og betale vår skatt med glede, sier han ironisk.

- Ekkelt

Næringsmiddeltilsynet er ikke enig i kritikken.

— Vi må vurdere dette. Hvis det er umulig å hindre at det kommer nye rotter inn, kan vi ikke godta det, sier Sandvin.

— Har det vært rotter i flere av byens bakerier enn Godt Brød og Le Rustique?

— Ikke som vi har fått melding om. Godt Brød ligger i sentrum og i en kjeller. De andre bakeriene ligger kanskje ikke så utsatt til, sier hun.

Løvlie er ikke overbevist om det.

— Jeg har fulgt med på serveringsstedene i sentrum. Det ville overraske meg veldig om ikke flere er plaget av dette. Rottene trenger bare halvannen centimeter for å komme inn. Det sier jeg ikke for å unnskylde oss. Vi tar dette alvorlig, sier han.

Bergens Tidende snakket i går med to av cafégjestene utenfor Godt Brød..

— Hvis det er sant at det har vært rotter i bakeriet, er det ekkelt, sier Kristine Rønningen.

Hun hadde vært på bakeriet sammen med venninnen Birgitte F. Nyland.

— Det var nylig rotter på Le Rustique. Tror dere flere av byens bakerier plages av rotter?

— Det kan ikke jeg si noe om. Men hvis det er rotter her, vil nok ikke jeg være en fast kunde, sier Rønningen.

<b>ROTTEFANGER:</b> Bakeren Philip Walker har selv fanget en rotte i bakeriet. - Vi liker ikke dette, sier han.<p/>Foto: RUNE SÆVIG