— Jeg satt og spiste reker med ungene like bak bodene på Torget. Plutselig snur ungene seg og peker på en rotte, sier bt.no-journalist Gordon Andersen.

Nysgjerrige turister og fastboende kom raskt til for å ta bilder av den lille gnageren. Rotten pilte rundt og forsynte seg av matrestene på bakken, og så ikke ut til å frykte folk.

— Det er veldig spesielt at en ser rotter på dagtid, sier herr Boch fra Tyskland.

Veldig opprørt er han likevel ikke.

— Rotteproblemet er nok stort ved alle havner, sier han.

Unge rotter tøffere

Vanligvis holder rottene seg godt skjult, særlig på dagtid. Stort sett er det bare unge rotter som våger seg ut i folkemengder i dagslys.

— Ungene er tøffere og mer urutinerte enn de gamle traverne, sier Svein Svendsen i Actum, et av firmaene som bekjemper skadedyr i Bergen.

— Det hender også at eldre rotter går ut når de har fått i seg gift. Giften kan gjøre dem sløve, og fører til at de oppfører seg merkelig, sier han til bt.no.

Ingenting tyder på at det er flere rotter enn vanlig i Bergen denne sommeren, mener han.

— Generelt er det færre rotter i byen enn det var for ti-femten år siden. Bekjempelsen er blitt bedre, og det er også bosshåndteringen, sier han.

Flere rotter enn folk?

På folkemunne heter det at det bor flere rotter enn folk i Bergen.

— Jeg tror det er en myte, men helt sikker er det umulig å være. De har så mange steder de kan holde seg under bakken. Vi blir aldri helt kvitt rottene, men problemet er under kontroll, sier han.

Heller ikke Actums konkurrent Rentokil skadedyrkontroll har merket noen forverring av rotteproblemet i år.

— Hele sentrumskjernen er veldig belastet hele året gjennom, som den har vært i mange år, sier daglig leder Asle Nordås.

Hovedkilden til problemet er matrester og boss som ligger og slenger på gaten, mener han.

— Vågsbunnen er verst, ettersom rottene har ekstra mange gjemmesteder under bakken der, sier han.

Gordon Andersen (MMS)
Gordon Andersen (MMS)